SVT - Olof Inc

Olof K Gustafsson kräver att Sverige hämtar honom – riskerar livstid i USA

Eyla Runsten
23 april 2024 kl. 13:04

Hävdar att det finns en risk för sitt liv i USA

Olof K Gustafsson har suttit häktad i Spanien sedan december förra året. Nu kräver han att Sverige får honom överlämnad från Spanien till hemlandet, annars riskerar han att dömas till livstid i högsäkerhetsfängelse i USA.

Den omdiskuterade svensken Olof K Gustafsson är anklagad för olika allvarliga brott och riskerar att han blir utlämnad till USA från häktet i Spanien, där han har suttit sedan i december förra året. Efter att han har erkänt till bedrägeribrott i Sverige så begär han att landet ska hämta hem honom så att han kan sitta av sitt straff här. Åklagarmyndigheten har sagt nej till att ta hem Gustafsson och nu stämmer han svenska staten.

Gustafsson kräver att landet ska agera för att få honom överlämnad till Sverige. I stämningsansökan står det att staten har en förpliktelse att att ge Gustafsson en rättvis rättegång och se till att han inte utsätts för "tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning" som han säger att det finns en risk för i USA.

I stämningsansökan står det även att Gustafsson riskerar att få avtjäna sitt straff i ett högsäkerhetsfängelse utan möjlighet till permission. Han hävdar även att det finns en risk för hans liv om han överlämnas till USA.

Olof K Gustafsson i dokumentären "Olof Inc". Foto: SVT

Vill inte sitta och ruttna i USA

Svensken menar att USA vill åt honom på grund av att han kanske vet vart den kände knarkbaronen Pablo Escobar finns. Olof K Gustafsson har tillsammans med Escobars bror, Robert Escobar, startat varumärket Pablo Escobar genom företaget Pablo Escobar Inc.

– De vill bara sätta dit mig eftersom jag vet var det ligger mer än 320 olika bankkonton som tillhör Pablo Escobars förmögenhet, säger Olof K Gustafsson till Aftonbladet.

Gustafsson säger även att han inte vill bli utlämnad till USA, sitta och ruttna och bli tvingad att ge upp dessa detaljer. Han menar även att han är ganska säker på att Sverige inte kommer att tortera honom för numren till Pablo Escobars gamla bankkonton.

SVT gjorde dokumentär om Gustafsson

Olof K Gustafsson har anklagats för smuggling, penningtvätt, bedrägeri samt att ha ingått i en kriminell organisation som bedriver illegal kosthandel. Han har försökt undkomma att utvisas till USA genom att polisanmäla sig själv för bedrägeri i Sverige, men denna strategi har inte fungerat.

Enligt den svenska åklagarmyndigheten så finns det inga planer på att utfärda en europeisk arresteringsorder mot Gustafsson. Maria Walter, departementssekreterare på Justitiedepartementet i Spanien, skriver i ett mail till Aftonbladet att spanska myndigheter har gett Sveriges myndigheter möjligheten att utfärda en europeisk arresteringsorder, men att åklagarmyndigheten har svarat med att de inte har någon anledning till att göra detta.

Gustafsson har blivit känd för att styra företaget Pablo Escobar Inc. tillsammans med Escobars bror, Robert Escobar. Företaget säger sig äga rättigheter till den ökända colombianska knarkbaronens namn, och Gustafsson har flera gånger hamnat i blåsväder då han bland annat poserar med vapen. Escobar Inc har stämt företagen Netflix, Apple och Klarna. 2021 släppte SVT dokumentären Olof Inc om honom.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL