Ökända Razzie Awards i blåsväder – ber om ursäkt

Ökända Razzie Awards i blåsväder – ber om ursäkt

Emil Oscar Rasmussen
26 januari 2023 kl. 08:00

Stark kritik efter att ha nominerat en 12-åring

"The Razzie Awards" är prisceremonin där de sämsta Hollywoodfilmerna utses. I dagarna presenterades nomineringarna för Razzie Awards 2023 och den ökända galan har fått hård kritik för en specifik nominering.

Bland glamourösa och prestigefyllda galor som Golden Globes och Oscarsgalan finns också antitesen som är Razzie Awards, eller Golden Raspberry Awards som den också kallas – en gala som inte uppmärksammar de bästa filmerna som gjorts utan istället "hyllar" de allra sämsta.

Samtidigt som de flesta inom filmbranschen bävar inför att vinna en Razzie, och många finner hela konceptet tvivelaktigt, är det trots allt en gala som många finner humoristisk och uppfriskande. Men efter att årets nomineringar inför Razziegalan 2023 presenterades har det stormat rejält kring "the Razzies".

Anledningen är en kritikerstorm som grundar sig i en minst sagt kontroversiell nominering.

Sågas för att ha nominerat en 12-åring

De Razzienominerade 2023 inkluderar tunga Hollywoodnamn som Tom Hanks, Jared Leto, Sylvester Stallone och Bryce Dallas Howard – det vill säga väletablerade skådespelare som utan tvekan kommer att överleva sina nomineringar utan problem. Bland dessa tungviktare fanns det dock ett annat namn som stack ut ordentligt i blott 12-åriga Ryan Kiera Armstrong, huvudrollsinnehavaren i Stephen King-adaptionen Eldfödd.

Eldfödd
Ryan Kiera Armstrong i Eldfödd (2022). Foto: United International Pictures.

Att Razzie Awards valde att nominera en så ung individ i kategorin för Sämsta kvinnliga skådespelare har lett till starka reaktioner, där många påstått att det är motbjudande, taktlöst och kan vara rent skadligt för Ryan Kiera Armstrong.

Ber om ursäkt och ändrar reglerna

Efter nomineringen av Ryan Kiera Armstrong som sämsta skådespelare har kritiken som sagt haglat in, vilket har fått galan att dra tillbaka nomineringen, utfärda en ursäkt och dessutom ändra sina regler.

Grundaren av Razzie Awards, John Wilson, erkänner all kritik som berättigad. I ett uttalande ber Wilson om ursäkt och berättar samtidigt att de ändrar reglerna så att ingen under 18 år ska kunna nomineras framöver.

John Wilsons ursäkt i sin helhet:

Ibland gör du saker utan att tänka. Sen blir du ifrågasatt för det. Därefter förstår du. Det är anledningen till att Razzies grundades från första början.

Den senaste tidens berättigade kritik mot valet av 11-åriga Armstrong som nominerad till ett av våra priser uppmärksammade oss om hur okänsliga vi har varit i det här fallet. Följaktligen har vi tagit bort Armstrongs namn från den slutgiltiga röstsedeln som våra medlemmar kommer att besvara nästa månad. Vi anser också att Armstrong förtjänar en offentlig ursäkt och vill att hon ska veta att vi ångrar all smärta som vi kan ha orsakat henne genom våra beslut.

Efter att ha lärt oss av den här läxan vill vi också meddela att från det här ögonblicket inför vi en riktlinje för röstningen för att förhindra att någon skådespelare eller filmskapare under 18 år ska kunna vara aktuell för något av våra priser.

Vår avsikt har aldrig varit att förstöra någons karriär. Det är därför vi skapade vår Redeemer Award. Vi gör alla misstag, det inkluderar oss i allra högsta grad.

Eftersom vårt måtto är "Own Your Bad", inser vi att vi själva också måste leva upp till det.

Razzie Awards går av stapeln den 11 mars, dagen innan Oscarsgalan. Flest Razzienomineringar tilldelades i år till "Blonde".

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL