Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen

Flera Oscarsnomineringar till Ruben Östlunds Triangle of Sadness

Filmtopp
24 januari 2023 kl. 15:01

Svenska filmen nominerad i flera av de tyngsta kategorierna

Nu är nomineringarna till Oscarsgalan 2023 ute, och det blev total svensksuccé. Ruben Östlunds film "Triangle of Sadness" är nominerad i flera kategoier.

Sedan filmen släpptes i oktober 2022 har Triangle of Sadness vunnit flera tunga priser, så som bästa regi, film och manus på European Film Awards. Den vann även Guldpalmen i Cannes i maj förra året. Under Guldbaggegalan 2023 blev det stor succé för filmen, och nu kan den även vinna tre priser på Oscarsgalan 2023. 

– Tre nomineringar, två eller en kan det bli. Jag är inte helt övertygad om bästa regi. Däremot tror jag på vi blir nominerade till bästa manus och bästa kvinnliga biroll, sade Östlund tidigare i en intervju med TT.

Flera Oscarsnomineringar till Ruben Östlunds Triangle of Sadness
Woody Harrelson i "Triangle of Sadness". Foto: TriArt.

Flera Oscarsnomineringar till Ruben Östlunds Triangle of Sadness

Mycket riktigt blev det flera Oscarsnomineringar till Ruben Östlunds Triangle of Sadness, och detta i följande kategorier: Bästa film (huvudkategorin), Bästa manus och Bästa regi. 

Vi får väl kalla det för en revansch då hans förra film The Square spåddes bli nominerad till bästa utländska film, men fick se sig hamna utanför toppskiktet bland Oscarsbidragen. Det här är första gången en svensk film blir nominerad i samma tre kategorier sedan Ingmar Bergmans Viskningar och rop 1974. Filmen vann däremot endast för bästa foto. 

Oscarsgalan 2023 äger rum den 13 mars. Det återstår att se vilka priser "Triangle of Sadness" kammar hem.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL