Hero gradient image

Jätten invigde Norrköping Filmfestival 2016

Eric Diedrichs | Nyhet
01 oktober 2016
Eric Diedrichs | Nyhet
01 oktober 2016

Igår, fredagen den 30:e september, inledde Jätten den 18:e upplagan av Norrköping Filmfestival. 

Foto:TriArt
Foto:TriArt

Startskottet för årets festival var Johannes Nyholms omtalade långfilmsdebut, Jätten, som har officiell Sverigepremiär den 14:e oktober i år. Det rådde god stämning inne på salong Huvudrollen på biograf Cnema och visningen inleddes av att verksamhetsledare Anders Grentzelius, verksamhetskoordinator Richard Follstedt och programansvarig Karin Lundahl välkomnade publiken.

Vi fick veta att årets tema är "staden". En tematik som öppnar upp för en stor vidd av olika genrer och historier. Visst, det är lätt att mytologisera "staden" som begrepp, med sina ständigt konkurrerande rytmer och ambivalenta tongångar, men precis som programansvarig framhäver, så är det en miljö vi alla har en åsikt om  – annat är oundvikligt.

LÄS OCKSÅ: De bästa filmerna 2016

Jätten var en upplevelse olik många andra. I handlingens centrum ser vi autistiska och gravt missbildad Rickard, som skiljdes vid födseln från sin mor. Nu, 30 år senare, är han övertygad om att få henne tillbaka om han bara vinner de Nordiska mästerskapen i boule. Filmen bjuder på ett vitt emotionellt spektra med den ena foten i en humorvärld bäst sammanfattad som en symbios av Dodgeball och Plötsligt i Vinslöv, och den andra i socialrealismens emotionella uppsjö. Lägg därefter till en nypa fantasifulla drömsekvenser och boule-artisteri på högsta nivå.

Efter visningen hölls en Q&A där Jättens huvudrollsinnehavare Christian Andrén och producent Maria Dahlin besvarade frågor från både konferencier och publik. Vi fick veta att det internationella mottagandet av filmen har varit överväldigande och att Jätten snart kommer att visas på filmfestivaler i bland annat London och Busan. "Även om vissa toner av filmen har gått förlorade utomlands, både skrattar folk och blir berörda på samma ställen", berättar Maria.

Jag håller tummarna för Jättens internationella framfart och hoppas på att få se Christian Andrén i fler filmer framöver. Hans gestaltning av Rickard var enastående!

Norrköping Filmfestival pågår fram till den 9:e oktober. Vad jag tyckte om Jätten kommer du att kunna läsa i en kommande recension.