Bästa filmerna 2016

Under ”Bästa filmerna 2016” har vi  sammanställa alla de bästa filmerna som fick sverigepremiär under 2016. Nästan 50 filmer fick en fyra eller mer som betyg och de allra bästa filmerna med bäst betyg hittar du längst ner. Vi vill även passa på att tipsa dig om vår stora sammanställning med årets bästa filmer från 2015 och framåt.

 

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan:

  1. Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon på Filmtopp.
  2. Filmen måste ha haft svensk premiär under 2016. Detta kan innebära att vissa filmer som tidigare har haft premiär utomlands slinker med.
  3. Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har gett höga betyg under årets gång, är filmerna sorterade i bokstavsordning efter betyg.

BETYG 4

Anomalisa

film-anomalisa-1
Foto: Paramount Pictures

Produktionsland: USA
Regi: Charlie Kaufman, Duke Johnson
Manus: 
Charlie Kaufman
Genre: Drama, Komedi

Handling: Anamolisa står självhjälpsbokförfattaren Michael Stone och hans inre demoner i centrum. Michael har precis anlänt till Cincinnati där han ska hålla ett föredrag om kundtjänstarbete. Han är förlorad i en depression och alla personer han möter är i hans ögon lika ointressanta. Detta skildrar Kaufman genialt genom att låta alla karaktärer runt Michael ha likadant ansikte och likadan röst (Tom Noonan). På hotellet förälskar sig Michael i Lisa, den enda personen som gör ett unikt intryck på honom.

Därför ska du se filmen: Det som utmärker Anomalisa är den starka medmänskligheten som genomsyrar den Kafkaliknande atmosfären. För om det är något Anomalisa lyckas göra, så är det att beröra. Ensamhet skildras så enkelt, så greppbart. Det är inte ofta jag säger detta, men tyvärr var filmen alldeles för kort för sitt eget bästa.

3915c-betyg_4

Arrival

Produktionsland: USA
Regi: Denis Villeneuve
Manus: Eric Heisserer
Genre: Science fiction, Drama

Handling: Utomjordiska farkoster anländer till Jorden. Det är oklart vad utomjordingarna vill, eftersom de endast med jämna mellanrum släpper in människor till dem. Lingvisten Louise Banks (Amy Adams) kallas in för att kommunicera med dem, och tillsammans med fysikern Ian Donnelly (Jeremy Renner) måste hon försöka svara på frågan om vad utomjordingarna vill samtidigt som världen reagerar, många gånger våldsamt, på deras närvaro.

LÄS OCKSÅ: 10 sci-fi-filmer de flesta inte sett

Motivering: De partier som bevisar att Villeneuve tagit till sig principen om utomjordisk mentalitet, gör att filmen känns nyskapande. Och när jag, en cynisk och ärrad filmkritiker, kan säga att jag aldrig upplevt något liknande tidigare, är ett högre betyg inte bara tänkbart, det är självklart.

betyg_4

 

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

eightdaysaweek-movie-poster-2mb
Foto: Noble Entertainment

Produktionsland: USA
Regi:
Ron Howard
Manus: Mark Monroe, P.G Morgan
Genre: Dokumentär

Handling: Vi följer vi det legendariska bandet på turné, från 1963 till deras näst sista spelning 1966. Regissören Ron Howard har tillsammans med ett skickligt team kombinerat filmmaterial från denna tid med gamla och nya intervjuer med både bandmedlemmarna själva samt några andra kända ansikten. Filmen tar sin början när Beatles får sina första utlandsspelningar och slutar någonstans när de ändrar musikhistorien med albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Därför ska du se filmen: Jag gillar hur Howard har valt att fokusera på Beatles som ett kollektiv och minimalt gått in på hur individerna var för sig. Medlemmarnas dynamik och vänskap med varandra och till deras anonyma manager Brian Epstein är kärnan och själen genom hela filmen. Ingen får större plats än någon annan.

betyg_4

Bamse och häxans dotter

2003745_bamse_still_bamsehaxansdotterpressbild003_swe_print

Regi: Christian Ryltenius
Manus: Ida Kjellin & Sofie Forsman
Röster: Peter Haber, Jonas Karlsson, Laura Jonstoij Berg m.fl.
Genre: Animerat

När Krösus Sorks kumpaner hittar guld på botten av en sjö bestämmer de sig för tömma den på vatten genom att rasera en fördämning. Problemet är bara att de på så sätt kommer att orsaka översvämningar i en hel by och detta tänker inte Bamse gå med på. Med dunderhonung i magen är det ingen större match för Bamse att stoppa dem från att utföra sin illgärning, det vill säga fram tills att skurkarna får oväntad hjälp från häxan Hatiora och hennes dotter Lova. Anledningen till att de ansluter till Krösus Sork och hans gäng är att de känner sig utfrysta från byns gemenskap och vill hämnas. Bamse ställs nu inför en tuff utmaning för magi rår han inte på, inte ens när han är dunderladdad.

Därför ska du se filmen: För att filmen och äventyret passar hela familjen.

betyg_4

Bland män och får

Foto: Scanbox
Foto: Scanbox Entertainment

Produktionsland: Island
Manus och regi: Grímur Hákonarson
Genre: Drama

Handling: Det är 40 år sedan de två fåruppfödarna tillika bröderna Gummi och Kiddi senast pratade med varandra, trots att de bor grannar med varandra på samma gård. Efter en årlig tävling där Kiddi vinner förstapriset för årets bagge börjar Gummi misstänka att allt inte står rätt till med Kiddis får. Han kallar på veterinär som efter en undersökning konstaterar att Kiddis bagge lider av en ovanlig, obotlig och ärftlig sjukdom. När man upptäcker liknande fall i granngårdarna beslutas det att alla får i hela dalen måste avlivas.

Läs också: Filmtips – dramafilmer

Därför ska du se den: Här skildras vad som händer i ett mer eller mindre isolerat samhälle när deras huvudsakliga levebröd rycks från dem, men störst fokus ligger ändå på relationen mellan de två fårfarmande bröderna. Det hela framställs på ett väldigt verklighetstroget och emellanåt nästan dokumentärt sätt, vilket gör att man känner starkt för filmens huvudkaraktärer.

betyg 4

Blue Jay

blue-jay
Produktionsland: USA
Regi: Alexandre Lehmann
Manus: Mark Duplass
Genre: Drama
Handling: När Jim och Amanda gick i high school var de oskiljaktiga, de var kära upp över öronen och deras framtid tillsammans var redan utstakad. Nu, nästan 20 år senare, möts de igen under ett tillfälligt besök i deras lilla hemstad i Kalifornien, bland gångarna i matbutiken. Efter att ha kommit över den stela ”Hej, hur är det med dig nuförtiden?”-tröskeln spenderar de dagen med att reflektera över deras gemensamma förflutna, vilka personer de än gång var och vilka de nu har blivit.
Motivering: Det är uppmuntrande och uppfriskande att den här typen av film kan göras. Att något så enkelt kan bli så starkt, att allt överflöd kan skalas bort och något intimt och vackert kan få uppstå. Vi ska tacka Duplass-bröderna för att de fortsätter att kämpa för den här typen av film, och skådespelare som Sarah Paulsson för att de skänker sin talang till mindre projekt som dessa. Blue Jay är en pärla som förtjänar all vår uppmärksamhet, en film som värmer och berör med vackert foto, naturlig dialog och briljant skådespeleri.
betyg_4

Bortom Lampedusa

bortom_lampedusa

Produktionsland: Italien
Manus & regi: Gianfranco Rosi
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim, 54 min

Handling: Lampedusa är en italiensk ö som ligger benägen i Medelhavet cirka tjugo mil från Sicilien, men bara runt tio mil från Tunisiens kust. Detta läge gör att ön är det första flyktingar tar sikte på när de flyr med båt från Afrika. Häri ligger naturligtvis en stor del av filmens fokus, men parallellt får vi även ta del av vardagslivet hos några av öns lokalbefolkning. En är läkare som påverkas i allra högsta grad av alla flyktingar som anländer till ön, både levande och döda. En annan är en liten pojke som inte bryr sig om något annat än sina slangbellor. En tredje är öns ende radiopratare som varvar önskelåtar med rapporter om ännu en förlist båt full med flyktingar.

Därför ska du se filmen: Bortom Lampedusa är utan tvekan en av de viktigaste och mest aktuella filmerna som har kommit på senare tid och även en av de bättre dokumentärfilmerna. Vi tror oss veta ungefär hur människors liv påverkas av flyktingkrisen, men egentligen har vi ingen aning. Därför är det bra att det finns filmer som Bortom Lampedusa, som kan hjälpa till att öppna våra ögon – åtminstone lite grann.

betyg_4

Brooklyn

brooklyn (1)
Foto: 20th Century Fox

Produktionsland: USA
Regi:
John Crowley
Manus: Nick Hornby & Colm Tólbín
Genre: Drama

Handling: Försiktiga Eilis sliter med sitt ströjobb på den lilla närbutiken i den irländska hembygden. Hon har knappt råd med kläder, bor hemma hos sin mor tillsammans med sin syster och kärleken verkar långt borta. Men det ska bli ändring på det. Byns immigrerade präst har nämligen skickat henne en biljett till Brooklyn, USA där han erbjuder henne både jobb och logi och det drägliga liv hon har drömt om. Trots att det smärtar att lämna både syster och mor, ger hon sig av. Mycket riktigt väntar kärleken på andra sidan Atlanten.

Läs också: Romantisk film – Dessa måste du ha sett!

Därför ska du se filmen: Den absolut viktigaste ingrediensen i ett romantiskt drama är skådespelarparets kemi. Finns det ingen kemi, faller filmen pladask oavsett hur bra manuset är. Detta är definitivt inget problem i Brooklyn, utan här är skådespelet på en mycket hög nivå och det sprakar av gnistor mellan vårt kärlekspar. Jag känner med paret och bryr mig om dem.

betyg 4

Captain America: Civil War (2016)

Produktionsland: USA
Regi: Anthony Russo, Joe Russo
Manus: Christopher Markus & Stephen McFeely
Genre: Action

Handling: När ett av Avengers internationella åtaganden går snett skakas omvärldens syn på våra superhjältar om. Politikers och regeringars tålamod med att de maskerade hämnarna lämnar milslånga spår av skadegörelse efter sig, når sin brytningspunkt. Ett nytt system åberopas. Ett system som ska hålla dessa övermänniskor i schack och som överser vilken roll de ska inta i katastrof- och krissituationer. Plötsligt ligger makten i FN:s händer när Avengers ska ingripa.

Läs också: Vår Recension av Avengers: Age of Ultron

Därför ska du se filmen: Russo-brödernas regi-debut i Marvels universum tangerar en av mina absoluta höjdpunkter i franchisesen; Captain America: The Winter Soldier. I Civil War står de inför utmaningen att bygga broar i form av tonalitet och världsbygge mellan filmserierna Avengers och Vintersoldaten. Avengers-filmerna är nästintill skrikande käcka och färgglada och The Winter Soldier var mer av en relativt grov thriller. Russo-bröderna lyckas här karva ut gemensam mark. Civil War känns som en logisk fortsättning på bådeAvengers och The Winter Soldier. 

attachment-54c69073e4b056e2e8177b70

Den unge Zlatan

Produktionsland: Sverige
Regi: Fredrik Gertten, Magnus Gertten
Genre: Dokumentär

Handling: Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimović, har under sin karriär underlättat många tidningsredaktörers liv genom att ge dem mängder av löpsedlar att sätta rubriker på. I bröderna Gerttens dokumentär ligger  störst fokus på Zlatans ”make or break”-period i Ajax där det tajta slaget om striker-positionen mellan han och egyptern ”Mido” ägde rum.

Därför ska du se filmen: Den unge Zlatan riktar sig inte till dig som vill komma in i omklädningsrummet för smaskiga detaljer och lära sig vad som krävs för att anfallare ska överleva på elitnivå. På många sätt handlar inte dokumentären specifikt om Zlatan, utan snarare om kostnaden för att lyckas. Trots att utfallet är känt, är det stundtals riktigt spännande att följa Zlatans väg mot legendstatus.

betyg 4

Don’t Breathe

Dont-Breathe
Foto: UIP
Regi: Fede Alvarez
Manus: Fede Alvarez och Rodo Sayagues
Genre: Skräck, Thriller

Handling: Don’t Breathe handlar om tre ungdomar som vill lämna Detroit för Kalifornien. De är inbrottstjuvar och får nys om en möjlighet att få tag på 300 000 dollar som ska vara förvarade i en blind mans hus. Uppdraget visar sig vara svårare än vad de väntat sig.

LÄS OCKSÅ: Moderna skräckfilmer – har du sett dessa pärlor?

Därför ska du se filmen: Jag kan väl passa på att varna känsliga tittare från att se Don’t Breathe. Den är modig och djärv i sitt berättande, den räds inte att verkligen gå ”all in” vad gäller vissa ruggigt otäcka scener och det hyllar jag den för. Regissören Fede Alvarez (som tidigare gjort nyinspelningen av kultfilmen Evil Dead) vet vad han gör. Filmen är överlägsen andra nya skräckfilmer vad gäller spänning. Den förlitar sig inte på billiga ”jump-scares” utan bygger istället upp dramatiken så att man sitter spänd i stolen genom hela filmen.

betyg 4

About Eric Diedrichs 827 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

1 Comment on Bästa filmerna 2016

  1. Djungelboken 2016 Live action-remakes av Disneyklassiker är det nya. Nästa år kommer till exempel ”Skönheten och odjuret” i nytappning. Likheterna med ”Lejonkungen”, en annan Disneyklassiker, känns för övrigt väldigt påfallande.

20 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.