Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Norges bidrag i Eurovision 2022 – vilka är Subwoolfer?

Norges bidrag i Eurovision 2022 – vilka är Subwoolfer?

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 maj 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 maj 2022

Vilka ligger bakom ett av Eurovisions märkligaste bidrag?

I finalen av Eurovision Song Contest 2022 kommer Norges bidrag Subwoolfer att ställa upp med "Give That Wolf A Banana", men vilka är gruppen?

I tisdags fick vi se Norges bidrag Subwoolfer i den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2022. Gruppen, som dansar runt med masker som kombinerar banan med varghuvud, har väckt hela Europas uppmärksamhet. Men vad är storyn bakom maskerna och vilka är det som gömmer sig bakom dem?

Har du ännu inte hört Subwoolfers låt? Se när de framför "Give That Wolf A Banana" under Norges svar på Melodifestivalen: 

Norges bidrag i Eurovision 2022 – vilka är Subwoolfer?

Subwoolfer är inte så mycket av en grupp som en först kan tro. De är en norsk popduo som bildades så nyligen som 2021 och namnet är en mix av orden "subwoofer" och "varg" på engelska. De två medlemmarna, som redan utanför tävlingen började uppträda i kostymer och gula varghuvudsmasker, är i skrivande stund anonyma. De går däremot under följande pseudonymer: Keith och Jim.

När eller om deras verkliga identiteter kommer att avslöjas blir spännande att följa. Möjligtvis smider de stora planer för just detta. Duon vann Melodi Grand Prix 2022 och är säkerligen inställda på att ge sitt allt för att kamma hem Eurovision Song Contest 2022.

Mer läsning:

Vad betyder Subwoolfer?

Medan de flesta vet vad en varg är, så är det långt ifrån alla som har koll på vad en "subwoofer" är. Dess betydelse drar däremot logiska kopplingar duons musik. En subwoofer är nämligen en högtalarkomponent designad för att skicka ut väldigt låga basfrekvenser. En subwoofer används ofta på biografer för att ge effektfulla ljud, inte minst under actionsekvenser.

Subwoolfer vidare till final i Eurovision

Norges bidrag Subwoolfer befann sig på samma tabell med artister som Kalush Orchestra från Ukraina och Greklands Amanda Georgiadi Tenfjord. De gjorde som väntat ett kraftigt intryck på plats i Turin där tisdagens semifinal hölls. Deras framträdande räckte mycket riktigt för att ta dem vidare.

Sveriges bidrag Cornelia Jakobs med Hold Me Closer kommer att behöva göra upp med Subwoolfer först i den stora finalen som ägs rum på lördag. I torsdagens annalkande semifinal kommer hon att ställa upp mot bland annat Polens bidrag Ochman med låten River.

Du följer Subwoolfer i Eurovision 2022 på SVT1 och SVT Play. Spänningen inför avgörandet börjar onekligen att dra ihop sig.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL