Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tusentals personer vill att Split tas bort från Netflix

Tusentals personer vill att Split tas bort från Netflix

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 april 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 april 2022

"Usel representation av dissociativ identitetsstörning"

I "Split" får vi se en karaktär som sliter med ett gäng olika personligheter. Nu vill tusentals personer se att filmen plockas bort från Netflix, på grund av att den inte gör en rättvis skildring av dissociativ identitetsstörning.

I M. Night Shyamalans thriller Split från 2016 följer vi tre tonårsflickor som blir kidnappade av en man med tjugotre olika personligheter, där en av dem ligger ligger i väntan på att en dag materialiseras och överta alla andra personligheter.

Filmen blev hyllad när den kom och ansågs vara regissörens comeback på den stora scenen, och James McAvoy som spelade den besvärade karaktären fick mycket beröm för sin prestation. Men nyligen har Split retat ihjäl många personer som vill att den plockas bort från Netflix där den just nu finns att se i utvalda länder. Anledningen ska vara att den anses vara en dålig skildring av dissociativ identitetsstörning.

Sajten We Got This Covered rapporterar att tusentals personer skrivit under en önskan om att Split antingen tas bort från Netflix utbud eller att den adderar ett meddelande om att filmen – som utspelar sig i en upphöjd verklighet – inte representerar dissociativ identitetsstörning. Så här lyder en del av uppmaningen till streamingtjänsten: 

– Vi måste bestämma oss för var vi ska dra gränsen för underhållningsmedia, och kraftigt underrepresenterade minoritetsgrupper som kämpar för att synas. Gemenskapen för dissociativ identitetsstörning och dess allierade ber Netflix att antingen ta bort titeln från sin tjänst eller lägga till ett meddelande om att filmen inte är representativ för DID som helhet. 

Än så länge har inte Netflix kommenterat namnlistan utan fortsätter att visa "Split".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL