Ännu ett bakslag för Netflix – Tappat 970 000 prenumeranter

Netflix stramar åt – snart blir det tuffare för svenska användarna

Filmtopp
25 december 2022 kl. 17:12
ANNONS
ANNONS

Fimpar delandet av konton och lösenord

Nu har Netflix stängt av möjligheten att dela konton med vänner och familj utanför ens hushåll i delar av världen. Snart sägs ändringen komma till Sverige.

Sedan en tid tillbaka har vi vid flera tillfällen kunnat rapportera om Netflix ekonomiska motgångar, som många gånger har hört ihop med minskade prenumerantsiffror. Som ett försök att hålla kvar och värva nya prenumeranter i en tid av global ekonomisk nedgång lanserade streamingjätten en billigare reklambaserad version. Enligt The Verge har intresset för den nya abonnemangsformen haft en tuff start, då mindre än 10 procent av alla nya kunder valt att skriva upp sig på reklamabonnemanget.

Redan i mars förra året kunde vi rapportera att Netflix har bestämt sig för att ta bort möjligheten för vänner och familj att dela konton med varandra utanför det registrerade hushållet. För de som delar konton utanför hushållet tillkommer en extra avgift för varje extern användare, även om man har abonnemangsformen som tillåter fem stycken individuella användare. Detta eftersom Netflix beräknar att 100 miljoner hushåll använder sig av delade lösenord.

– Med din partner får du dela, men med din kusin som bor i en annan stad, då är det annorlunda, säger Reed Hastings, VD på Netflix, till Dagens Nyheter.

Netflix stramar åt – snart blir det tuffare för svenska användarna
Oklart hur ens olika enheter drabbas av Netflix ändringar. Foto: Unsplash

Läser av enheternas IP-adresser

Enligt CNET förväntas avgiften för att dela ett lösenord med någon utanför ens hushåll ligga mellan 3,5-4,5 dollar, ungefär 37-47 kronor. Enligt Netflix ser de om någon delar konto med någon utanför hushållet genom att kolla till den registrerade IP-adressen. Om någon använder sitt konto utanför hushållet skickas ett bekräftelse-mail till kontoägaren, som därefter måste godkänna inloggningen.

Hur det nya systemet fungerar med en användares olika enheter – ex. mobiler, jobbdator – eller IP-adresser som genereras när man kopplar upp sig på någon annans/arbetsplatsens/ett hotells wi-fi, framgår inte. Det är också otydligt om användarna behöver ett separat konto för mobilenom den ska gå via mobildata, vilket gör att den ansluter sig på en annan IP-adress. Likaså är det oklart hur Netflix ska hantera en betalande användares VPN-tunnlar.

Netflix
Foto: Unsplash

Bara en tidsfråga innan det kommer till Sverige

CNBC skriver att Netflix redan har börjat testa den nya begränsningen i delar av Sydamerika för en avgift på 2-3 dollar beroende på vilket land det rör sig om. Enligt Dagens Nyheter är det bara en tidsfråga innan de nya Netflixreglerna även införs i Sverige, men något datum är ännu inte officiellt. Detsamma gäller för införandet av det nya systemet i USA.

Filmtopp håller dig uppdaterad om Netflix framtida justeringar.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL