Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Stateless säsong 2 – kommer det mer av serien?

Stateless säsong 2 – kommer det mer av serien?

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 juli 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 juli 2020

Fortsättning känns osannolikt.

Netflix nya miniserie "Stateless", med stjärnan Cate Blanchett som en av skaparna, har fått övervägande positiv kritik och befinner sig i dagsläget på topp 10-listan i Sverige. Men en uppföljare känns likväl långt borta.

Stateless är en miniserie i sex delar som skildrar sex personer med olika bakgrunder vars öden vävs samman på ett invandringscenter. Serien är med på både den amerikanska och svenska topplistan på Netflix. Men frågan kvarstår... kommer vi att få se Stateless säsong 2?

Det som definierar en miniserie är att man på förhand bestämt hur många avsnitt som ska komma ut. Generellt sett består de av en säsong. Det finns få undantag där miniserier fortsatt längre än planerat, som vi nyligen sett med Big Little Lies. Men då krävs det att de går sensationellt bra, i den grad att publiken mer eller mindre kräver en fortsättning. Samtidigt ska det finnas tillräckligt med underlag för skaparna att de ska kunna ta berättelsen vidare. 

Så hur har det gått för "Stateless" än så länge?

Dramaserien, som Oscarsbelönade Cate Blanchett varit med och skapat, har i dagsläget 7.3/10 i betyg på IMDb och 73/100 i Metascore (betygsnittet av den internationella kritikerkåren). Den har också 77/100 poäng på Rotten Tomatoes. Trots ett övervägande positivt mottagande är det inga rafflande siffror, som pekar på att vi får se Stateless säsong 2.

För att dra vidare jämförelsen med Big Little Lies skiljer sig omdömet rejält på flera fronter. Serien med Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Meryl Streep och Reese Witherspoon har 8.5/10 på IMDb, 78/100 i Metascore och 89/100 poäng på Rotten Tomatoes. 

Det känns inte som att "Stateless" övertygat tillräckligt för att bli nästa miniserie att göra ett undantag och fortsätta längre än väntat. Men något som däremot öppnar för en fortsättning är Blanchetts hint om att berättelsen faktiskt har mer att ge. I en intervju med Deadline berättar hon följande: 

– Den naturliga problematiken i storyn blir bara djupare, krångligare och allt mer politisk. På så vis känns det som att serien slutar öppet. 

För den som hoppas på mer av miniserien finns det få halmstrån att greppa tag i. Man ska förstås aldrig säga aldrig, men sammanfattningsvis skulle vi bli förvånade ifall "Stateless" säsong 2 blir av.