The Lost Daughter. Foto: Netflix

Snart försvinner Netflix hyllade Oscarsfilm från Netflix – se den medan du kan!

  • Netflix
Filmtopp
22 juni 2023 kl. 12:00

Streamingjätten rensar biblioteket

Just nu kan du ta del av en av Netflix mest hyllade filmer, men så är det inte länge till. Den 30 juni plockar Netflix bort sin egen Oscarsfilm från det svenska biblioteket.

Att streamingtjänsternas bibliotek är ombytligt, har vi vetat sedan start, men sedan fjolåret har en trend börjat växa fram som har upprört många. Numera går inte ens deras originalproduktioner säkra.

Framförallt var det HBO – inför sammanslagningen med Discovery – som fick streamingkonsumenter världen över att höja på ögonbrynen när de började radera innehåll från HBO Max av skatteskäl. Först skrotade de färdiginspelade produktioner som inte ens fått premiär, därefter rensade de sitt bibliotek på originalproduktioner. Exempelvis hamnade alla nordiska produktioner i skottgluggen och hela deras "skandinaviska satsning" gick upp i rök. Ännu mer chockerande var det när HBO begravde sitt flaggskepp Westworld, som alltså inte går att se längre hos tjänsten.

Höga licensavgifter och skattelättnader har fått fler streamingtjänster att ta efter, och frågan många ställer sig är om streamingens gyllene era redan är förbi.

The Lost Daughter
Dakota Johnson i "The Lost Duaghter". Foto: Netflix

Snart försvinner Netflix hyllade Oscarsfilm från Netflix – se den medan du kan!

I december 2021 släpptes Netflix-originalet The Lost Daughter med Olivia Colman, Jessie Buckley och Dakota Johnson i huvudrollerna. Filmen, som är ett spännande drama om en kvinnas konfrontation med sitt förflutna under en semester, baseras på Elena Ferrante roman Skuggan av en dotter och fick lysande recensioner.

Under regi av Maggie Gyllenhaal lyckades filmen landa tre stycken Oscarsnomineringar för Bästa kvinnliga huvudroll (Colman), Bästa kvinnliga biroll (Buckley) och Bästa manus efter förlaga (Gyllenhaal). Men trots dessa framgångar kommer filmen snart inte gå att se längre hos Netflix – trots att den är märkt som ett Netflix-original.

Andra filmer som snart lämnar Netflix:

"The Lost Daughter" försvinner från Netflix den 2 juli. Se den medan du kan.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL