Netflix släpper version av svenska kultfilmen NAKEN

Netflix släpper version av svenska kultfilmen NAKEN

Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 15:05 | Publicerad 08 augusti 2017 kl. 15:37

NAKEN mötte hård kritik under premiären – nu är en amerikansk remake här

Nu på fredag den 11 augusti släpps NAKED – Hollywoods version av den svenska kultlångfilmen "Naken "från 2000 – med Marlon Wayans i huvudrollen på Netflix i hela världen. Få känner till att bröderna Knutssons "Naken" är en de största framgångssagorna i svensk filmhistoria. Bröderna håller just nu på med att skriva det amerikanska manuset till NAKED 2.

– Det känns helt fantastiskt, säger Torkel Knutsson, som tillsammans med sin bror Mårten regisserade, skrev manus till och producerade det svenska originalet

– Att gå på galapremiär i USA och se Marlon Wayans som vår käre Anders Karlsson var nog det sista vi väntade oss, när vi spelade in, till mycket låg budget, i Stockholmstrakten för nästan 20 år sen, berättar Mårten Knutsson.

Den amerikanska filmen finansieras av Netflix och produceras av teamet bakom stora publiksuccéer som Scary Movie, White Chicks, 50 Shades of Black. I huvudrollen hittar vi Marlon Wayans, känd från samtliga av dessa.

– En underbar känsla att lägga Marlons enorma komiska talang till vår ursprungsidé, säger Mårten Knutsson. Det är dessutom ett väldigt stort tryck kring hans person just nu. Hans egen TV-serie "Marlon" har premiär på NBC, ett av de största nätverken, bara ett par dagar efter att "Naked" går upp på Netflix. Och han är ett av de mest efterfrågade namnen inom stand up comedy i USA just nu.

Stillbild från Netflix version av "Naken"

"Naken" – en av största framgångssagorna i svensk filmhistoria

– Naken är en av de största framgångssagorna svensk filmhistoria, fast få känner till det, säger Torkel Knutsson.

– Naken hade setts i Sverige av ca 5 miljoner människor fyra år efter premiären år 2000 enligt Scanbox International, fortsätter han.

– Filmen har också sålts till mer än 50 länder efter den internationella premiären år 2001 i Cannes, enligt säljbolaget Non Stop Sales. Och Naken var en av de mest sedda utländska filmerna i Kina under de första åren av tvåtusentalet, upp mot en halv miljarder kineser kan ha sett Naken enligt China Film Group Corporation, berättar Torkel vidare.

–  Filmen spelades in i Charleston, South Carolina, under hösten 2016. Vi var på plats och imponerades av maskineriet. Bara scenografiavdelningens budget för en dag var större än vad vi hade för hela Naken, berättar Torkel Knutsson. Ändå var stämningen otroligt skön och avslappnad, bara kul hela tiden, fortsätter han.

– Hollywood Reporter beskrev Naked som "Groundhog Day sans clothes" ("Måndag hela veckan" utan kläder) och det är ju en ganska bra beskrivning, säger Mårten Knutsson.

Bröderna greps av polisen i Cannes

När bröderna marknadsförde Naken i Cannes i konkurrens med den första Sagan om ringen-filmen och Moulin Rouge så gjorde de en ”livetrailer” och sprang själva nakna från Hotel Carlton till röda mattan på festivalpalatset, där de greps av den franska polisen.

– Det var bara coolt, säger Torkel. Vi lyckades inte bara med att bli arresterade, utan också med att få 250 helsidor, mittuppslag och första sidor i tidningar världen över plus 70 TV-program i 50 länder och framförallt lyckas vi få framsidan på "Cannes Market News" två gånger, vilket är mycket ovanligt och det lyckades självklart varken Nicole Kidman eller Sagan om ringen med.

Bröderna håller just nu på med att skriva det amerikanska manuset till NAKED 2.

Kommer du att se "Naked"?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL