Skådespelare strejkar på grund av AI – Netflix antäller AI-chef för 9,5 miljoner

Skådespelare strejkar på grund av AI – Netflix antäller AI-chef för 9,5 miljoner

  • Netflix
Filmtopp
28 juli 2023 kl. 14:00

Streamingtjänsten kritiseras för sitt drag

I Hollywood strejkar stjärnorna för fullt, inte minst emot AI-teknologin som kan ersätta dem. MItt i allt detta anställer Netflix en AI-chef för 9,5 miljoner kronor.

Häromdagen kunde vi rapportera att Bryan Cranston höll ett passionerat tal riktat mot Disneys VD Bob Iger, "vi tänker inte låta dig ta vår värdighet!" sade stjärnan.

Strejkerna i Hollywood fortsätter där, utöver löner för streamingproduktioner, AI-teknologin adresseras kraftigt. Detta eftersom det finns en oro för att filmbolagen digitalt ska lagra skådespelares utseenden och röster och sedan återanvända dem i kommande produktioner.

Skådespelare strejkar på grund av AI – Netflix antäller AI-chef för 9,5 miljoner

Nu rapporterar Telegraph att Netflix, mitt i strejken, söker en AI-chef med en årslön på upp till 900 000 dollar (≈ 9,5 miljoner svenska kronor).

Netflix agerande har kritiserats eftersom man anser att pengarna borde gå till skådespelare som har mindre roller i bolagets TV- och filmproduktioner istället.

Komikern sågar Netflix agerande: "det är makabert"

Enligt Netflix arbetsbeskrivning ska AI-chefen kunna arbeta på distans med uppdraget att "göra det så enkelt som möjligt att utveckla, använda och förbättra AI-teknikens maskininlärning".

Enligt Telegraph ska komikern Bob Delaney ha sagt "Så 900 000 dollar om året till soldaterna i deras gudlösa AI-armé. Den lönen hade räckt för 35 skådespelare och deras familjer och hälsoförsäkringar. Det är makabert".

Han ska även ha sagt:

"Efter att ha varit fattig och rik i deras verksamhet, så kan jag intyga om att det finns tillräckligt med pengar. Det handlar bara om prioriteringar.

Netflix har redan använd AI i sin spanska realtiserye "Deep Fake Love", som skapar "deepfake"-simulationer där deltagarna bedrar sina partners.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL