The Crown säsong 4

Så tycker det brittiska kungahuset om The Crown: "Man blir stolt"

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
23 februari 2023 kl. 10:02
ANNONS
ANNONS

Blandade reaktioner från det brittiska kungahuset

Netflix "The Crown" är en av streamingtjänstens mest framgångsrika serier. Men sedan debuten 2016 har innehållet blivit en allt hetare potatis att debattera. Frågan är bara vad medlemmarna av det brittiska kungahuset själva tycker om den hyllade serien?

"The Crown" hade premiär på Netflix med sin första säsong 2016. Sedan dess har det hunnit bli fem säsonger av den omåttligt populära serien som med ett fiktivt ramverk sätter det brittiska kungahuset under lupp genom att skildra drottning Elizabeth II tid som regent.

Ju närmare nutiden serien har kommit, desto mer har den blivit en snackis. De första säsongerna överöstes huvudsakligen med hyllningar, men när serien nu kommit snuddande nära samtiden har diskussionerna om innehållet intensifierats. Huvudsakligen är det snårigheten mellan vad som är fiktion och vad som är historisk fakta som blivit mest debatterad, med en hel del röster som tycker att serien har spelat ut sin roll.

Helena Bonham Carter i The Crown
Helena Bonham Carter i "The Crown". Foto: Netflix.

Helena Bonham Carter, som spelade prinsessan Margaret i 17 avsnitt av serien, är ett exempel på en tung pjäs som tycker att serien borde avrundas. Tidigare i februari sa Bonham Carter att hon tycker det är dags för serien att tacka för sig, nu när den han "kraschat in i nutiden", med tanke på att den då inte längre kan klassas som ett historiskt drama.

Åsikterna om serien går bevisligen isär, men vad tycker egentligen det brittiska kungahuset om Netflix dundersuccé?

Vad tycker det brittiska kungahuset om The Crown?

Det brittiska kungahuset har föga förvånande varit sparsamma med att uttrycka sig alltför frispråkigt om The Crown, men sedan starten av serien har det faktiskt dykt upp en handfull officiella utlåtanden och ännu fler rykten om vad kungahusets olika medlemmar tycker om det historiska dramat.

Se drottning Elizabeth i The Crown säsong 5
Imelda Staunton i "The Crown". Foto: Netflix.

Drottning Elizabeth II om The Crown

Drottning Elizabeth II gick bort i september 2022 efter mer än 70 år vid tronen, och var med andra ord vid liv för lanseringen av de första fyra säsongerna av The Crown. Regenten uttalade sig aldrig offentligt om serien, men det har florerat gott om rykten om vad hon tyckte om den.

I en intervju med Harper's Bazaar avslöjade skådespelaren Vanessa Kirby att prinsessan Eugenie (barnbarn till Elizabeth II) på en fest ska ha sagt att drottningen uppskattade serien.

– Min farmor tittar på den och gillar den verkligen, ska Eugenie sagt under ett samtal om serien.

Ryktet om att drottning Elizabeth II ska ha följt serien har senare fått ytterligare stöd, bland annat i en intervju som skådespelaren Matt Smith (prins Philip i seriens två första säsonger) gjorde med TODAY:

– Jag har hört att drottningen har sett serien och att hon tydligen brukade se på den med en projektor på söndagskvällar, säger Smith i intervjun.

Drottningens make prins Philip (som gick bort 2021) ska dock inte ha varit intresserad av serien, enligt Smith. "Var inte löjlig", ska prins Philip ha sagt till en bekant till Smith, som svar på frågan om han tittade på The Crown.

Även om drottningen tycks ha uppskattat The Crown till viss del, lär hon också ha haft vissa reservationer när det kom till serien. Den brittiska regeringen ombad 2020 Netflix att addera en så kallad "disclaimer" till serien för att betona att innehållet är fiktivt – en begäran som mycket väl kan ha kommit med stöd från kungahuset. Netflix valde dock att inte tillgodose önskemålet.

Dominic West i "The Crown". Foto: Netflix.

Kung Charles III om The Crown

Kung Charles III tog över som regent efter drottning Elizabeth II:s död, och även han tycks ha följt The Crown i viss utrsträckning. Inte heller kung Charles III har kommit med några offentliga uttalanden om serien, men i augusti 2022 rapporterade Daily Mail att kungen, i ett möte med Labour-partiets ledare, Anas Sarwar, ska ha presenterat sig med orden:

– Hej, trevligt att träffa er alla. Jag är inte i närheten så som de framställer mig på Netflix.

Vad kungen faktiskt tycker om serien framgår inte, men om citatet är sant misstänker vi att han inte är helt och hållet nöjd med dess innehåll.

Prins Harry och Meghan Markle om The Crown

Med den stora mediala uppmärksamhet som riktats mot prins Harry och Meghan Markle de senaste åren är det inte helt oväntat att duon också stått för flest dokumenterade kommentarer om The Crown. I de allra flesta fall har de kontroversiella makarna försvarat serien.

– Jag är mycket bekvämare med The Crown än jag är med artiklarna som skrivs om min familj eller min fru eller mig själv i tabloiderna, sa prins Harry bland annat när han medverkade i The Late Late Show med James Corden.

Sedan intervjun med Corden har prins Harry och Meghan Markle vid flertalet tillfällen bekräftat att de tittat på serien, eller åtminstone delar av den, bland annat i deras gemensamma intervju med Oprah Winfrey och i prins Harrys intervju med Stephen Colbert i januari 2023.

Fler åsikter om The Crown från det brittiska kungahuset

Under seriens livstid är det många som har varit nyfikna på vad prins William och Kate Middleton tycker om serien, men de verkar inte ha följt serien i någon större utsträckning. Åtminstone inte prinsen. Olivia Colman, som spelade drottning Elizabeth II tidigare under seriens gång, berättade i The Graham Norton Show att hon hade fått ett tvärt "nej", när hon träffade prins William och frågade om han hade sett serien.

En som däremot har bekräftat att hon gillar serien är tidigare nämnda prinsessan Eugenie, dotter till prins Andrew och Sarah Ferguson.

– Jag såg några avsnitt av The Crown. Den är fantastiskt filmad. Musiken är underbar, berättelsen är vacker. Man blir väldigt stolt när man ser den, ska Eugenie sagt under ett event i London 2017, enligt Town & Country.

Även prinsessans mamma, Sarah Ferguson, har uppskattat serien, bland annat för hur den skildrade hennes och prins Andrews bröllop.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL