Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Premiär för "Sr." – 2 x Robert Downey i Netflix nya dokumentär

Premiär för "Sr." – Robert Downey x 2 i Netflix nya dokumentär

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 december 2022

Intim dokumentär om Robert Downey Sr.

I dag är det premiär för dokumentärfilmen "Sr.", som handlar om Robery Downey den äldres liv och karriär, inklusive ett naket utforskande av hans relation till sonen, Marvel-stjärnan Robert Downey Jr.

Robert Downey Sr. gick bort 2021 efter en lång och framgångsrik karriär inom filmindustrin, både som skådespelare och filmskapare. På sitt skådespelar-CV kan han stoltsera med roller i filmer som Änglarnas stad - Los Angeles (1985), Boogie Nights (1997) och Magnolia (1999). Det är dock som skapare av underground-filmer inom genren för så kallad motkultur – vilket i ett nötskal innebär konst som utmanar och opponerar sig mot normer inom kulturen – som han gjorde som störst avtryck.

Nu kommer en dokumentär av Chris Smith (Fyre, Jim och Andy) som riktar strålkastaren mot ikonens liv, karriär och sista dagar. På ett varmt och intimt sätt utforskar dokumentären Downey Seniors konst och hur den sammanflätade med hans liv. Den sätter också hans relation till sonen tillika Marvel-ikonen Robert Downey Jr. under lupp.

Dokumentärfilmen spelades in under tre år. Netflix beskriver Smiths porträtt av Downey Sr. som en meditation på livet som är lika surrealistisk som den är sentimental, och lyfter fram den som en hyllning av att skapa konst utan några som helst regler.

Flera välkända profiler medverkar i dokumentären vid sidan av Robert Downey Sr. och Robert Downey Jr. Även Paul Thomas Anderson, Alan Arkin, Sean Hayes och Norman Lear m.fl. syns i dokumentären.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL