Kolla in den läckra postern till Hammarskjöld med Mikael Persbrandt

Mikael Persbrandt om sin Netflix-film: ”Jag har inte sett den”

  • Netflix
Axel Diedrichs
31 december 2023 kl. 16:12

Avslöjar att han aldrig sett sin första Hammarskjöld-film

Visste du att Mikael Persbrandt har spelat Dag Hammarskjöld i en tidigare produktion? Det har han – i en Netflix-film han själv aldrig har sett.

Mikael Persbrandt är nu högaktuell med biofilmen Hammarskjöld som gått på svenska biografer sedan juldagen. I den spelar han FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld som försöker mäkla fred i Kongo där det kalla kriget rasar för fullt. Rollen har gett honom hans åttonde guldbaggenominering för Bästa manliga huvudroll, vilket säkrare honom ett unikt rekord inom filmsverige

Men något som är intressant med rollen som Dag Hammarskjöld är att Persbrandt har spelat den förut – i en Netflix-film som han berättar för Filmtopp att han ännu inte tagit sig tiden till att se.

Mikael Persbrandt om sin Netflix-film: ”Jag har inte sett den”
Mikael Persbrandt i "The Siege of Jadotville" (2016). Foto: Netflix.

Mikael Persbrandt om sin Netflix-film: ”Jag har inte sett den”

De flesta kan bara drömma om att få skådespela i en internationell Netflix-film. Mikael Persbrandt, som nu hunnit fylla 60 år, ser kanske inte samma prestige i saken. 2016 spelade han nämligen i krigsfilmen The Siege of Jadotville med Fifty Shades of Grey-och The Fall-stjärnan Jamie Dornan i huvudrollen. Filmen hyllades brett när den kom och sågs av många miljontals personer – men Persbrandt är inte en av dem. 

Så här säger Persbrandt till Filmtopp när vi tar upp det faktum att han spelat Dag Hammarskjöld i en tidigare film: 

– Jag har inte sett den. Det var i östra Afrika vi gjorde den, och för mig som skådespelare var det kanske ett litet frö av vad som skulle komma senare. Jag var bara med på plats några eller en vecka kanske. En liten roll i en krigsfilm.

När vi frågar Per Fly som regisserat Hammarskjöld om The Siege of Jadotville var anledningen till att Persbrandt fick rollen som Dag Hammarskjöld, svarar han: 

– Nej, vi har jobbat med den här i tio år.

Däremot gillade Per inte alls när när det framkom att hans skådespelarstjärna skulle göra rollen i en annan film:

– När jag såg att Jadotville kom blev jag skräckslagen. Oh, shit. Men jag såg filmen och den handlar om något helt annat. Den är inte heller så faktasäker [som Hammarskjöld].

Du som vill se Mikael Persbrandts något förbisedda Netflix-film "The Siege of Jadotville" kan göra det på Netflix. "Hammarskjöld" finns att se till halva priset genom Biopasset.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL