Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Den osannolike mördaren

KLART: Robert Gustafsson i Netflix-serien "Den osannolike mördaren"

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 december 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 december 2020

Från manusförfattarna av Kalifat.

Netflix presenterar idag "Den osannolike mördaren" – en serie i fem delar baserad på den prisbelönta boken "Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme" från 2018, skriven av Thomas Pettersson.

Den osannolike mördaren är en fiktiv tolkning av hur Stig Engström, den grafiska designern som utpekades som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme, lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död genom en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet.

Vad vet vi om Stig Engström? Och hur kunde polisen låta honom komma undan, trots att de hela tiden var honom på spåren? Mordet var illa planerat, Engström gjorde allt fel från början och nästan ingen trodde på hans lögner om vad han egentligen gjorde under den ödesdigra kvällen på Sveavägen år 1986.

Robert Gustafsson, en av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare, spelar huvudrollen som Stig Engström. I rollerna syns även Eva Melander, Mikael Persbrandt och Peter Andersson.

Övrig rollbesättning består av Joel Spira, Emil Almén, Shanti Roney, Torkel Petterson, Henrik Norlén, Lia Boysen, Magnus Krepper, Björn Bengtsson, Peter Viitanen och Cilla Thorell.

Charlotte Brändström (The Witcher, Jupiter's Legacy) är konceptuell regissör och manus är skrivet av Wilhelm Behrman och Niklas Rockström (Kalifat, Innan vi dör). Den svenskspråkiga serien produceras av FLX, produktionsbolaget bakom Netflix svenska originalserier Störst av allt och Kärlek & Anarki.

Robert Gustafsson om den nya serien:

– Att få gestalta Stig Engström är både en spännande utmaning och ett stort ansvar, men också något av en terapi. Eftersom jag själv befann mig på biografen på mordnatten har Palmemordet hela tiden legat som en böld som aldrig vill försvinna, och det är jag inte ensam om att känna. Teorin kring Engström är den mest logiska och den som den senaste Palmegruppen nu pekat ut som den rätta. Det är också den jag själv tror mest på, och nu finns det en chans för mig att dels förstå händelsen och dels greppa personen Stig Engström. Det är en spännande och tragisk historia som berör Sverige och svenskarna väldigt mycket och en naken skildring av det undermåliga polisarbetet kring Palmeutredningen under 80- och 90-talet. Stig Engström ligger väldigt långt från mig själv som person men det är också just det som lockar och utmanar, och förhoppningsvis leder till en inre frid.

Vad gör någon till en mördare – och någon som kände sig tvungen att rikta in sig på en statsminister? Hur kunde denna sorgliga, självcentrerade figur undgå att bli upptäckt av polisen? Vår serie försöker svara på dessa frågor och gör vissa antaganden. Det är också ett lockande och psykologiskt försök att lösa ett brott som skakade en stolt, stabil och stillsam socialdemokrati ända ner i grunden. Kan det vara så att mordet på Olof Palme – det största verkliga mordfallet i svensk historia – har en chockerande enkel förklaring?”

Den osannolike mördaren har premiär på Netflix 2021.

NÄSTA ARTIKEL