Joel Kinnaman om Harry Hole-rollen: "går omkring i min psykosbubbla"

Joel Kinnaman om Harry Hole-rollen: “går omkring i min psykosbubbla“

  • Netflix
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 13:59 | Publicerad 24 maj 2024 kl. 08:00

Stora förberedelser inför Netflix satsning

Det blir TV-serie av Jo Nesbøs "Harry Hole"-böcker och Joel Kinnaman spelar den norske kriminalarens rival Tom Waaler. I en exklusiv intervju med Filmtopp berättar han om förberedelserna.

Det är en jetlaggad Joel Kinnaman, influgen från L.A., som sitter mitt emot mig vid ett bord på restaurang Schrøder i Oslo – sunkhaket som är den fiktive karaktären Harry Holes andra hem. Trots sömnbrist är han på strålande humör med inslag av en fnissig övertrötthet. Iklädd en snygg skjorta – off-white med blått broderi – och utrustad med en kopp kaffe är han redo att prata om rollen som Tom Waaler, en snut misstänkt för samröre i den undre världen och som kan beskrivas som Holes rival.

Inspelningen börjar om två veckor och kommer främst att äga rum i den norska huvudstaden där Kinnaman själv levde ett tag när han var ung och betydligt fattigare. En period fick han leva på buljong och skrapa ihop överlevnadsdegen med otaliga ströjobb. Utöver Harry Hole-serien har han huvudrollen i en Apples mest uppskattade serier, For All Mankind, i vilken han briljerar med subtilt skådespel som åldrad astronaut, åtminstone sex nya projekt i görningen och har nyligen varit bioaktuell med en actionfilm regisserad av John Woo och en annan med Nicolas Cage. När jag kikar på IMDb ser jag också att han snart ska spela mot Samuel L. Jackson. Att det har varit svårt att få ihop schemat kring Hole är med andra ord inte särskilt förvånande.

– Vi började prata om det för två månader sedan, men det har varit ett helvete att få ihop schemat. Jag hade två andra projekt under den här perioden så det var svårt att få ihop pusslet, säger Kinnaman.

Joel Kinnaman pratar om Harry Hole-serien
Jo Nesbø, Joel Kinnaman och Tobias Santelmann under presskonferensen som var före vår intervju. Foto: Filmtopp Int.

Inspelningen pågår fram till november och det är tydligt att Joel Kinnaman känner ett stort ansvar för att gestalta karaktären så bra som möjligt.

– Nu har jag läst flera av Nesbøs böcker, men kommer inte ihåg vilka eftersom allting går ihop. Just nu läser jag två böcker samtidigt och sen så är det nio avsnittsmanus på det. Det är nog första gången det har hänt för mig, att vi sätter igång med en serie med allt färdigskrivet.

– Vanligtvis så får man ett, kanske två manus. Och sen så får man dem eftersom. Man har möten med författarna som berättar om outlinen av serien, men man får inte de färdiga manusen.

Joel Kinnaman under presskonferensen för Harry Hole.
Foto: Filmtopp Int.

Kinnamans lägenhet ser ut som "Russel Crowes i A Beautiful Mind"

Eftersom avsnitten inte filmas kronologiskt har Kinnaman fått arbeta flitigt med att kartlägga sin karaktärs emotionella resa över säsongens gång, han berättar:

– Under andra veckan filmar jag avsnitt sex så det är ett enormt arbete att hålla koll på hela karaktärsbågen, att veta när vissa förändringar har skett och sådär. Det kommer att vara ett stort arbete.

Har du något knep för att minnas detta?

– Vår lägenhet här i Oslo ser ut som Russell Crowes i A Beautiful Mind. Jag har smält upp alla nio manus på väggarna i två rum och där går jag omkring i min lilla psykosbubbla och repeterar, tänker och skriver anteckningar. Jag kommer nog att göra mycket mer anteckningar än vad jag vanligtvis gör eftersom jag måste ha med mig bågen på ett annat sätt.

– Sen så är det en så jävla dynamisk karaktär där man hela tiden måste hålla reda på hur mycket han vet. När får jag reda på den här saken? När ljuger jag om det här? Manuset är väldigt detaljerat, med flera saker som rent logiskt hänger ihop och som man måste ha med sig rent spelmässigt i de olika scenerna. Det är mycket pusslande och väldigt roligt.

Kinnaman om den stundande Sverige-comebacken

Förra gången vi pratades vid hintade du om en potentiell Sverige-comeback med två olika långfilmer under utveckling, vad är statusen på dessa projekt i dag?

– Ett av dem föll bort och ett av dem börjar närma sig. Men det är fortfarande i utvecklingsstadium.

Ska denna film fortfarande spelas in i år?

– Nej, men vi kan nog börja nästa år.

Pratar vi om det "spirituella" projektet, du inte kunde säga särskilt mycket om men låg dig nära hjärtat?

– Ja, och det kommer att bli fantastiskt. Jag lovar att berätta mer om det när det när närmar sig.

Med det tackar vi Joel Kinnaman för pratstunden. Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker med "Harry Hole"-serien framöver.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL