Joel Kinnaman “måste vara respektlös” när “Harry Hole” blir Netflix-serie

Joel Kinnaman “måste vara respektlös” när “Harry Hole” blir Netflix-serie

  • Netflix
Eric Diedrichs
Uppdaterad 23 maj 2024 kl. 18:05 | Publicerad 21 maj 2024 kl. 18:00

Stort pådrag på mytomspunna sunkhaket

I dag fick restaurang Schröder i centrala Oslo finbesök när Jo Nesbø och huvudrollsinnehavarna i Netflix "Harry Hole"-serie var där för att välkomna den skandinaviska journalistkåren. Filmtopp var på plats för att ställa frågor till stjärnorna.

Snabbversion
  • Harry Hole ska bli TV-serie på Netflix.
  • Det är en av streamingtjänstens mest påkostade produktioner någonsin.
  • Filmtopp är på plats i Oslo för att möta Jo Nesbø och seriens huvudrollsinnehavare: Tobias Santelmann, Joel Kinnaman och Pia Tjelte.
  • Både Nesbø och Kinnaman pratar om vikten av "respektlöshet".

Harry Hole, Jo Nesbøs bästsäljande detektiv, tar ett rejält kliv in i TV-rutan när Netflix gör en av sina största satsningar någonsin. I dag, på sunkhaket Schröder – romanfigurens andra hem – mötte den skandinaviska presskåren den berömde författaren och seriens stjärnor – Tobias Santelmann (Exit), Joel Kinnaman och Pia Tjelta (Made in Oslo, Lyckolandet).

Det var en uppspelt Nesbø – iklädd vita sneakers, svarta jeans, svart blazer, svart T-shirt, sportbrillor och gubbkeps – som välkomnade oss i en lokal som fungerar lika mycket tidskapsel som Harry Hole-museum. På väggarna hänger inte bara rödbruna träpaneler, utan också Harry Hole-böcker och vid en av de svarta skinnsofforna finns en gyllene plakett som, enligt Nesbø felaktigt, signalerar var Hole brukar häcka. Till detta charmiga unikum, där menyn ekar arbetarfik från en svunnen era, vallfärdar turister för att komma närmare en av krimvärldens mest populära rollfigurer. En guidad tur finns också att ta.

– På nätet har det funnits omröstningar om vem som ska spela Harry Hole. Intressant nog var jag själv på femte plats, sade Nesbø.

Jo Nesbø står upp och pratar om Harry Hole-serien.
Jo Nesbø berättar om Harry Hole-serien. Foto: Filmtopp Int.

Skådespelarna anlände i sina karaktärs bilar

Det var tänkt att skådespelarensemblen skulle hållas hemlig till kl. 09:15, men under natten hade någon golat till amerikansk press och nyheten om att Tobias Santelmann skulle spela Hole var redan ute. Likaså att Joel Kinnaman iklär sig rollen som rivalen Tom Waaler och att Pia Tjelta ska gestalta Rakel. Netflix innehållschef för Norden, Jenny Stjernströmer Björk, var snabb med att skämta bort incidenten innan det var dags för skådespelarna att dyka upp utanför Schröders lokaler. Först var det Kinnaman som körde fram i sin karaktärs bil, därefter gjorde Tjelta och Santelmann detsamma.

Jo Nesbø och Joel Kinnaman står utanför Schröder.
Foto: Filmtopp Int.
Pia Pia Tjelta kliver ut ur en röd bil.
Pia Tjelta spelar Rakel i "Harry Hole". Foto: Filmtopp Int.
Pia Tjelta kramar om regissör Øystein Karlsen.
Pia Tjelta och regissör Øystein Karlsen. Foto: Filmtopp Int.
Tobias Santelmann kliver ut ur en bil.
Tobias Santelmann ska spela Harry Hole. Foto: Filmtopp Int.
Skådespelarna och Jo Nesbø står samlade utanför Schröder.
Foto: Filmtopp Int.
Jo Nesbø tittar mot kameran och ler.
Foto: Filmtopp Int.
Närbild på Jo Nesbø.
Foto: Filmtopp Int.

Jo Nesbø är "välsignad med dåligt minne" och har "mindre respekt" för sig själv som författare

TV-serien baseras på den femte Harry Hole-boken Djävulsstjärnan. Filmtopp frågade honom om hur det är att återvända till en berättelse han en gång redan har berättat:

– Jag har märkt att jag använder romanen mer som ett hjälpsamt underlag för att berätta historien. Jag har också märkt att jag har mindre respekt för bokförfattaren än vad många andra har [alla skrattar]. Så jag har kunnat jobba fritt och uppdatera berättelsen till 2024. Eftersom jag är välsignad med väldigt dåligt minne var det jävligt spännande att läsa boken igen, sade Nesbø.

Hur kommer det sig att du valde att serien skulle börja med just denna boken?

– Oslo är en så pass viktig del av Harry Hole-universumet och vi vill att staden skulle vara i centrum av berättelsen och vara som en egen karaktär. Då föll de två första böckerna bort, då de utspelas i Sidney och Bangkok, och Rödhake [den tredje boken] är så pass specifikt politisk. Djävulsstjärnan, den femte boken är den första som går helt in i en traditionell film noir-miljö där whodunnit och seriemördartemat är en central del av berättelsen.

– Egentligen tar vi avstamp i Rödhake och Smärtans hus [bok fyra] och går sedan in i Djävulsstjärnan.

Joel Kinnaman pratar om Harry Hole.
Foto: Filmtopp Int.

Joel Kinnaman: "man måste vara respektlös" som skådespelare

I serien kommer Joel Kinnaman att spela Tom Waaler, en polis som beskrivs som Harry Holes rival och misstänks ha kopplingar till den undre världen. Under presskonferensen berättade en jetlaggad Kinneman – influgen från Los Angeles – om sin syn på att axla den populära karaktären. Trots sömnbrist var han på strålande humör.

– Jag tror att man måste vara respektlös. Man behöver ha respekt och vara respektlös på samma gång. Jag tänker att när något är så här välskrivet så ska man verkligen försöka förstå exakt vad författaren vill beskriva, men så måste man alltid göra sin egen grej av det. Man får aldrig bli undergiven till materialet, utan måste alltid våga bryta reglerna. Det tror jag är viktigt. Jag hade inte läst böckerna innan, så jag läser dem nu och älskar dem.

Tobias Santelmann
Tobias Santelmann under presskonferensen. Foto: Filmtopp Int.
Jo Nesbø, Joel Kinnaman och Tobias Santelmann brister ut i skratt.
När det ska skrattas, ska det skrattas unisont. Foto: Filmtopp Int.

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som händer med Netflix "Harry Hole"-serie. För mer läsning, se vår lista med filmer baserade på Jo Nesbøs böcker.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL