Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Jo Nesbo filmer

Filmer baserade på Jo Nesbös böcker

Oscar Vilhelmsson | Lista
12 september 2017
Oscar Vilhelmsson | Lista
12 september 2017

Filmer baserade på böcker av Jo Nesbø

Jo Nesbø är en av Norges främsta deckarförfattare. Han debuterade 1997 med romanen Fladdermusmannen om polisen, Harry Hole. Tills i dag har det kommit elva böcker i serien, fyra fristående och även fyra barnböcker om vetenskapsmannen, Doktor Proktor.

Av alla böcker har ett urval filmatiserats och just nu är flera projekt i utvecklingsfas i Hollywood och Den 13 oktober kommer också filmen Snömannen, baserad på boken med samma namn. Nedan listar vi samtliga produktioner där Jo Nesbø har varit inblandad, både som författare och berättelseutvecklare.

Nedan kommer en lista med Filmer baserade på böcker av Jo Nesbø

Huvudjägarna (2011)

En inbrottstjuv håller i en tavla. Från Huvudjägarna av Jo Nesbø.
Foto: Nordisk Film

Den verkställande huvudjägaren, Roger Brown (Aksel Hennie), lever ett liv i lyx och glamour. Men under ytan döljer sig en konsttjuv som inriktar sig på de dyraste verken han kan komma åt. Men när han ger sig på den före detta elitsoldaten, Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau), i hopp om att förgöra dennes karriärmöjligheter finner han sig plötsligt i en katt-och-råtta-lek. Clas är nu fast besluten att till varje pris röja Roger ur sin väg för att nå till toppen.

Regin står Morten Tyldum för, känd för bland annat filmerna The Imitation Game (2014) och Passengers (2016). Är detta kanske är den bästa filmen som är baserad på Jo Nesbös böcker?

Dr Proktors Prompepulver (2014)

En farkost flyger genomluften med ett långt avgasmoln efter sig. Från Doctor Proctor's Fart Powder av Jo Nesbø.
Foto: Nordisk Filmdistribusjon (Norge)

Den första filmen om barnboksfiguren, Doktor Proktor. Doktorn (Kristoffer Joner) försöker få ett erkännande för sin senaste uppfinning, pruttpulvret. I sin strävan får han hjälp av två ensamma barn, som i gengäld får hjälp att lära sig stå upp för sig själva.

Doktor Proktors tidsbadkar (2015)

Filmer baserade på böcker av Jo Nesbø
Foto: Nordisk Filmdistribusjon (Norge)

Den förälskade Doktor Proktor (Gard B. Eidsvold) reser tillbaka i tiden för att förhindrade att hans käraste Juliette gifter sig med den hemske Claude Cliché. Men när han blir fast i det förflutna reser barnen Lise och Bulle, efter för att hämta hem honom. 

Snömannen (2017)

Bild på Michael Fassbender i Snömannen av Jo Nesbø.
Snömannen är en den senast i raden av filmer som är baserade på böcker av Jo Nesbø. Foto: United International Pictures

Den första filmatiseringen i deckarserien om kriminalkommisarie Harry Hole. En kvinna försvinner mystiskt samma dag som den första snön faller. Hon återfinns utan huvud och Hole (Michael Fassbender) misstänker snart att han har att göra med en seriemördare som lyckats undkomma polisen under flera årtionden. Med hjälp av den skickliga rekryten, Katrine Bratt (Rebecca Ferguson), börjar de pussla ihop gamla olösta fall i hopp om att hinna få tag i mördaren innan nästa snöfall kommer. 

Svenske Tomas Alfredsson (Tinker Tailor Soldier Spy (2011), Låt den rätte komma in (2009)) regisserar denna kriminalthriller som har svensk premiär 13 oktober. I övriga roller ser vi bland andra Val Kilmer och J.K. Simmons.

Läs mer om Snömannen här.

Filmer baserade på historier av Jo Nesbø

Arme Riddere ("Jackpot") (2011)

Två män står blodiga i svarta kläder. Från Arme Riddere av Jo Nesbø.
Foto: Studio S Entertainment

Nerblodad, skräckslagen och med polisens vapen riktade mot sig, vaknar Oscar Svendsen (Kyrre Hellum) med ett hagelgevär intill sig inne på en strippklubb. Runt omkring ligger döda män, men Oscar är övertygad om att han är oskyldig. I förhör berättar han om hur allt började med att fyra kompisar vann en enorm summa pengar efter ha satsat på en fotbollsmatch.

Ockupationen (2015- )

Två män poserar. I mittenhöjd ser man helikoptrar som flyger över staden. Poster från Ockupationen av Jo Nesbø.
Nu har även säsong 2 kommit av Ockupationen. Foto: SVT

I en nära framtid har Norges olje- och gasproduktion upphört vilket håller på att leda Europa in i en stor energikris. Landet invaderas plötsligt av Ryssland, på uppdrag av hela den Europeiska Unionen. Nu har även säsong 2 fått sin premiär på diverse streamingstjänster.

Nedan kommer några projekt under utveckling – filmer som kan bli av baserat på Nesbös katalog.

Projekt under utveckling:

Blood on Snow

Baserad på den fristående romanen, Blod på snö, är detta projekt under utveckling. Skådespelaren Toby McGuire (Spider-Man (2002)) planerar att göra sin regidebut.

Headhunters

Många detaljer är ännu oklara kring projektet som baseras på romanen, Huvudjägarna. Producenterna är desamma som till filmatiseringen från 2011, men engelsmannen, Sacha Gervasi, skriver manus så det rör sig med största sannolikhet om en amerikansk version av historien. Än så länge saknar projektet en regissör.

I Am Victor

Baserad på en novell av Jo Nesbø. Handlingen kretsar kring Victor Port, en framgångsrik skilsmässoadvokat med en unik syn på förhållanden. Projektet utvecklades först av NBC som tv-film med John Stamos i huvudrollen. Det avslutades dock aldrig vilket kan förklara varför man har börjat utveckla idén på nytt. Baltasar Kormákur (2 Guns (2013), Everest (2015)) klar som regissör.

Jackpot

En amerikansk version av den norska produktionen, Arme Riddere (2011) (läs mer ovan). Will Gluck (Easy (2010), Friends with Benefits (2011)) är klar som regissör och i rollerna kommer vi bland andra se Armie Hammer, Mila Kunis, Brian Cranston och Jennifer Garner.

The Son

Baserad på den fristående roman, Sonen, kommer en amerikansk filmatisering med Denis Villeneuve (Prisoners (2013), Sicario (2015), Arrival (2016)) i regissörstolen. Jake Gyllenhaal är även klar för projektet.

Detta var vår lista med filmer baserade på Jo Nesbös böcker. Som ni kunde läsa tidigare är Snömannen, i regi av Tomas Alfredsson, som vi närmast kan ta del av. Biopremiär 13 oktober. Vilka andra av Jo Nesbøs romaner hade ni velat se filmatiserade? Kommentera!

NÄSTA ARTIKEL