Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Början på slutet på La casa de papel

La casa de papel säsong 5A – början på slutet

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
04 september 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
04 september 2021

Den spanska succéserien är tillbaka.

Netflix tittarmagnet "La casa de papel" (med den engelska titeln "Money Heist") är tillbaka med den första halvan av säsong 5. En säsong som enligt alla utsagor kommer att bli den sista.

Ett flaggskepp för icke-engelskspråkiga serier på Netflix.

Netflix "La casa de papel" kan inte benämnas som något annat än ett globalt fenomen. Den spanska serien hade premiär 2017 och har sedan dess bjudit på spänningsgaranti i avsnitt efter avsnitt, och på kuppen lockat till sig tittare över hela världen.

Trots att streamingmarknaden domineras av engelskspråkiga serier har La casa de papel lyckats etablera sig som en av Netflix populäraste serier – något som utan tvekan har varit en bidragande faktor till streamingtjänstens satsning på originalproduktioner från marknader runt om i världen.

Med tanke på vilket flaggskepp La casa de papel har varit för Netflix är förväntningarna på den femte säsongen naturligtvis skyhöga.

KOLLA IN: Årets bästa serier

En säsong i två delar.

La casa de papel säsong 5A
Foto: Netflix.

Streamingmarknadens intåg har vänt upp och ned på den traditionella distributionsmodellen av tv-serier. Förr släpptes så gott som alla serier med ett avsnitt i veckan, men i dessa streamingtider av binge-tittande är det numera minst lika vanligt att hela säsonger släpps på en och samma gång.

Netflix har kanske mer än någon annan aktör hållit fast vid att släppa alla tillgängliga avsnitt på en och samma gång, men på senare tid har de faktiskt avvikit något från den modellen. Streamingtjänsten har nu lanserat flertalet serier genom att dela upp dem i två delar – och det är precis så säsong 5 av La casa de papel också distribueras.

  • Säsong 5A, bestående av fem avsnitt, har premiär på Netflix den 3 september.
  • Säsong 5B, också bestående av fem avsnitt, har sedan premiär på Netflix den 3 december.

Oavsett vad man tycker om modellen, så är det ett uppenbart försök från Netflix sida att fortsatt främja binge-tittande, samtidigt som man vill hålla intresset uppe för en serie över en längre period.

La casa de papel säsong 5A.

Enligt alla utsagor kommer La casa de papel säsong 5 att bli seriens sista, vilket har höjt förväntningarna på den ytterligare. Innehållet i de avslutande avsnitten speglar i mångt och mycket de tidigare säsongerna, med undantag för att insatserna har skruvats upp ännu ett snäpp.

I de nagelbitande sista avsnitten har gänget suttit inlåsta i över 100 timmar och problemen hopar sig som aldrig förr. Det som en gång började som ett rån har gradvis utvecklat sig till ett krig – men att ge upp finns inte på kartan.

Fans av serien kommer att få återse populära karaktärer som bland annat El Profesor (Álvaro Morte), Tokio (Úrsula Corberó) och Berlín (Pedro Alonso).

LÄS OCKSÅ: Bästa serierna på Netflix

NÄSTA ARTIKEL