Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Black Mirror är snart tillbaka – trailer och premiärdatum för säsong 6

Black Mirror-skaparen om det långa uppehållet: "Skrivit manus för att skratta"

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
15 juni 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
15 juni 2023

Skaparen tyckte innehållet låg för nära verkligheten

Den efterlängtade sjätte säsongen av dystopiska "Black Mirror" är äntligen här, fyra år efter säsong fem. Men varför dröjde det så lång tid mellan säsongerna? Serieskaparen Charlie Brooker har avslöjat varför "Black Mirror" försvann i flera års tid...

"Black Mirror" gjorde debut med sin första säsong 2011 och med tiden utvecklade sig den dystopiska antologiserien till ett kulturellt fenomen. När Netflix tog över rättigheterna blev spridningen ännu större och med uppmärksamheten som den interaktiva filmen Black Mirror: Bandersnatch (2018) fick, var serien en av de allra hetaste under 2010-talet.

Sedan dess har vi bara fått se en ytterligare säsong, bestående av tre ynka avsnitt. Trots fortsatt förtroende från Netflix och en publik med önskan om mer, har serien legat på is i flera år innan den efterlängtade sjätte säsongen nu hittade ut till publiken.

Men hur kommer det sig att det dröjde så länge mellan säsong 5 och 6?

Black Mirror-skaparen om det långa uppehållet: "Skrivit manus för att skratta"
Salma Hayek Pinault medverkar i den nya säsongen av "Black Mirror". Foto: Netflix.

Black Mirror-skaparen om det långa uppehållet: "Skrivit manus för att få mig själv att skratta"

Anledningen till att Black Mirror lades på is, och till och med förmodades avslutad under en period, tycks uteslutande bero på seriens skapare, Charlie Brooker. Tittar man på tidslinjen för serien är det lätt att anta att det var pandemin som satte käppar i hjulen för Black Mirror efter säsong 5, vilket den till viss del också gjorde – men inte på sättet många kanske tror.

Medan andra produktioner fick skrotas eller skjutas fram på grund av de logistiska svårigheterna som uppenbarade sig med pandemin, var det själva världsläget och den psykologiska påverkan pandemin hade som störde Charlie Brooker. Skaparen tvivlade nämligen på att människor skulle orka ta sig an nya avsnitt av hans mörka serie.

– Just nu vet jag inte vilken tolerans det skulle finnas för berättelser om samhällskollapser, så jag arbetar inte på något sådant, sa Brooker i en intervju med Radio Times under 2020.

Brooker specificerade inte något särskilt som grund till hans argument, men med flera år av politiska anspänningar i västvärlden följt av en pandemin som bakgrund är det inte svårt att förstå vad han menade.

– Jag har skrivit manus med syftet att få mig själv att skratta, avslöjade Brooker i samma veva.

Vad som i slutändan fick Brooker att tänka om och ge Black Mirror en ny chans vet vi inte, men vi tackar och tar glatt emot den nya säsongen.

NÄSTA ARTIKEL