BILDSPECIAL: Werner Herzog i Charlie Kaufmans familjefilm på Netflix

BILDSPECIAL: Werner Herzog i Charlie Kaufmans familjefilm på Netflix

  • Netflix
Filmtopp
07 november 2023 kl. 19:11

Tidernas mest säregna duo?

Med innovativa filmer som "I huvudet på John Malkovich" och "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" har Charlie Kaufman skrivit in sig i filmhistorien som en av Hollywoods mest unika hjärnor. Nu gör han en familjefilm åt Netflix – med den tyske excentrikern Werner Herzog.

Åsikterna kan gå isär om han filmer men de allra flesta kan ändå enas om att Charlie Kaufmans värld är en egen sådan. Det stora genombrottet kom med manuset till långfilmsdebuten I huvudet på John Malkovich (1999), som han Oscarsnominerades för. Därefter fortsatte lovorden att hagla med titlar som Adaptation (2002), Eternatal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Syndoche New York (2008), Anomalisa (2015) och nu senast, vattendelaren I'm Thinking of Ending Things (2020).

En Oscar (Adaptation) och tre ytterligare nomineringar har det blivit. Intressant nog fick han två nomineringar för Adaptation, eftersom han fejkade – enhetligt med filmens tema – att han skrivit den tillsammans med sin påhittade tvillingbror "Donald".

Werner Herzog
 Werner Herzog står framför en levande grizzlybjörn på riktigt (såklart). Det är alltså inget montage. Foto: Entertainment Picture 

En dröm för filmälskare

Nu är han aktuell med något helt nytt – en animerad familjefilm på Netflix under namnet Orion and the Dark. Kaufman har tidigare utforskat stop motion-världen, men aldrig den CGI-baserade. Filmen handlar om en pojke som är livrädd för precis allting – men allra mest mörkret.

Orion and the Dark görs i samarbete med DreamWorks och har Paul Walter Hauser, Jacob Trembley och filmlegendaren Werner Herzog på rollistan. Detta kan inte beskrivas som något annat än en dröm för filmälskare. Herzog har sedan 60-talet briljerat med dokumentärer såväl som spelfilmer och alltid med sin alldeles egen världsbild i fokus.

Se bilderna till Orion and the Dark

I samband med Netflixeventet Geeked Week släpper nu streamingtjänsten de första bilderna från filmen, som du kan se här nedan.

Orion and the Dark
Foto: Netflix
Orion and the Dark
Vågar vi gissa att Werner Herzog gör rösten till den mörka skepnaden? Foto: Netflix
Orion and the Dark
Foto: Netflix

Filmtopp håller dig uppdaterad om "Orion and the Dark".

NÄSTA ARTIKEL