Werner Herzogs 11 bästa filmer – dessa måste ALLA filmälskare se

Werner Herzogs 11 bästa filmer – dessa måste ALLA filmälskare se

Filmtopp
Uppdaterad 07 november 2023 kl. 17:57 | Publicerad 05 september 2023 kl. 14:00

Grattis på 81-årsdagen, Werner!

I dag fyller Werner Herzog år, så Filmtopps Eric Diedrichs passar på att hylla en av sina stora favoriter.

I dag är nog Werner Herzog främst känd för sin medverkan i The Mandalorian, men visste du att han också har en regikarriär som sträcker sig över fem decennier?

Jag har inte sett allt av honom, vissa filmer är i princip omöjliga att få tag på, men jag har sett väldigt mycket och ber på förhand om ursäkt om det är så att jag har missat någon raritet som borde ha fått kvala in på listan.

Werner Herzogs 11 bästa filmer – dessa måste ALLA filmälskare se
Werner Herzog framför en levande grizzlybjörn på riktigt, det är alltså inget montage. Foto: Entertainment Picture

Så, vad är det som gör Werner Herzog så pass fascinerande? För min egen del kan det nog summeras i tre punkter:

  • Kärleken till udda karaktärer
  • Storslagna miljöer
  • Herzogs "herzogegenhet"

För att nämna några exempel på den tredje punkten:

Herzog har 1) ätit upp sin ena sko efter att ha förlorat ett vad, 2) blivit skjuten under en intervju och velat fortsätta genomföra den, "It was not a significant bullet", 3) vandrat från München till Paris, mitt under vintern, i tron om att förhalandet av hans ankomst kommer att förlänga livet på sin döende vän, 4) räddat Joaquin Phoenix i en omfattande bilkrasch, 5) hypnotiserat hela skådespelarensemblen i en av sina filmer för att skapa en "unik vibe".

Werner Herzogs 11 bästa filmer – dessa måste ALLA filmälskare se

Land of Silence and Darkness
Foto: Werner Herzog Filmproduktion

Land of Silence and Darkness (1971)

Genre: Dokumentär

Många har nog undrat hur det är att vara blind eller döv, men hur är det egentligen att vara både och? Herzog är inte riktigt den som nöjer sig med att fundera. Här följer han Fini Straubinger, en tyska som blev blind-döv tidigt i livet efter en olycka. Genom taktila språk kommunicerar han med sina intervjusubjekt, för att sedan träffa människor som fötts utan att aldrig kunnat se eller höra någonting alls. Hur förklarar du koncept som kärlek eller arbete för någon som aldrig har sett eller hört någonting? Som lever i ett land av total tystnad och totalt mörker.

Här streamar du: Land of Silence and Darkness (1971)

Aguirre
Foto: Werner Herzog Filmproduktion

Aguirre - Guds vrede (1972)

Genre: Drama, äventyr
Med:
Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo m.fl.

Werner Herzogs kanske mest kända film och en av hans bästa. En grupp spanska conquistadorer – med ett gigantiskt följe med fruar, barn och allt – beger sig in i den peruanska regnskogen för att hitta Eldorado – staden av guld. Galenskapen eskalerar ju djupare de går till att få sig en närmast surrealistisk tonalitet. Klaus Kinski spelar generalen Don Lope de Aguirre, som planerar en lömsk kupp. I en skriker han omkull en häst med sin oerhörda ilska. Väldigt Kinski, med andra ord.

Här streamar du: Aguirre - Guds vrede (1972)

Kaspar Hauser
Foto: Werner Herzog Filmproduktion

Kasper Hauser - var och en för sig och Gud mot alla (1974)

Genre: Drama
Med:
Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira m.fl.

I linje med Land of Silence and Darkness kommer här ett verklighetsbaserat drama om den mytomspunne Kasper Hauser – en tonårspojke som i början av 1800-talet växte upp fastkedjad mot golvet i en mörk fängelsehåla, i princip utan någon som helst form av kommunikation. Inte ens från de som höll honom fången.

En dag, efter att utan förklaring ha blivit släppt, står han plötsligt på gatorna i Nuremberg med ett anonymt brev där det står att "pojken har blivit omhändertagen i 14 år". Det enda Hauser kunde säga var "jag vill bli en riddare, som min pappa var" och "häst". Enligt ryktesvägen var han i själva verket drottning Fredrikas brorson.

Här streamar du: Kasper Hauser - var och en för sig och Gud mot alla (1974)

Stroszek
Foto: Werner Herzog Filmproduktion

Stroszek - Balladen om Bruno S. (1977)

Genre: Drama
Med:
Bruno S., Eva Mattes, Clemens Scheitz m.fl.

Har du någonsin sett en höna dansa förut? I denna gripande dramakomedi om en  nymuckad man med dragspel, som reser till USA för att bo med en prostituerad i en trailer, får du se flera höns göra just detta. Om drömmen om ett bättre liv i Wisconsin går i uppfyllelse får du veta om du ser denna själsliga tvilling till Wim Wenders Paris, Texas. En klar favorit!

Här streamar du: Strozek - Balladen om Bruno S. (1977)

Nosferatu
Foto: Werner Herzog Filmproduktion

Nosferatu - Nattens vampyr (1979)

Genre: Drama, skräck
Med:
Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz m.fl.

Historien om Nosferatu/Dracula har berättats många gånger, men förmodligen aldrig lika vackert som här. Klaus Kinski briljerar som den blodtörstige greven i en tolkning som är långt ifrån särskilt romantiserande. Nosferatu våndas i sin ensamhet där evigt liv inte är något annat än en förbannelse. Robert Eggers gör nu en remake med Bill Skarsgård i titelrollen.

Här streamar du: Nosferatu - Nattens vampyr (1979)

Fitzcarraldo
Foto: Werner Herzog Filmproduktion

Fitzcarraldo (1982)

Genre: Drama, äventyr
Med:
Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy m.fl.

Werner Herzog återvänder till den peruanska regnskogen för att göra sitt kanske främsta mästerverk. Med Klaus Kinski och Claudia Cardinale i huvudrollerna berättas historien om en man som bestämmer sig för att bygga ett operahus för att få dit sin idol, tenoren Enrico Caruso. Utan pengar ska han bli rik genom att skövla gummiträd i djungeln. Problemet i fråga? Området där träden växer är i princip omöjligt att ta sig till – för att inte snacka om att ta sig ifrån.

Här streamar du: Fitzcarraldo (1982)

Lessons of Darkness
Foto: Werner Herzog Filmproduktion

Lessons of Darkness (1992)

Genre: Dokumentär

Efter Gulfkriget brinner de gigantiska oljefälten i Kuwaits vida ökenlandskap. Herzog åker dit för att filma och meditera över religion, våld och ondska. Bilderna ser närmast övernaturliga ut och har av många beskrivits som "sci-fi". Möttes av starka reaktioner vid premiären och kritiserades för att vara exploaterande. Finns att se i sin helhet på YouTube.

Här streamar du: Lessons of Darkness (1992)

Min bäste ovän
Klaus Kinski och Werner Herzog under inspelningen av Cobra Verde. Foto: Werner Herzog Filmproduktion

Min bäste ovän (1999)

Genre: Dokumentär

Även om Klaus Kinski och Werner Herzog utgör ett av filmvärldens mest berömda skådespel/regi-par, hade de ett mycket komplext förhållande. Framförallt på grund av Kinskis förskräckliga humör. I den här dokumentären, som gjordes nästan ett decennium efter den frenetiske tyskens död, målar Herzog upp en osmickrande, men någonstans varm bild, om hur deras arbetsliv egentligen såg ut. Uppriktigt, så klart. Som när Herzog avslöjar hur det gick till när han var nära att mörda sin gamle ovän.

Här streamar du: Min bäste ovän (1999)

Grizzly Man
Foto: Lions Gate Films

Grizzly Man (2005)

Genre: Dokumentär

Werner Herzogs mest berömda film på den här sidan av millennieskiftet. Med hjälp av arkivmaterial berättar han den osannolika historien om aktivisten Timothy Treadwell – en man som bestämde sig för att leva med grizzlybjörnar. Otroligt hyllad och mycket sevärd. Svettigt, dock.

Här streamar du: Grizzly Man (2005)

Encounters at the End of the World
Foto: Image Entertainment

Encounters at the End of the World (2006)

Genre: Dokumentär

Med nihilistiska pingviner, grådassiga miljöer och en skitful forskningsstation, stor som en småstad, är detta en total mardröm för den handfull "Antarktis-romantiker" som finns där ute. Men i vanlig ordning lyckas Herzog hitta något vackert i det skeva. Encounters at the End of the World är en fascinerande dokumentär, som bjuder på en inblick i hur livet på Antarktis faktiskt kan se ut.

Här streamar du: Encounters at the End of the World (2006)

In i infernot
Foto: Netflix

In i infernot (2016)

Genre: Dokumentär

Jag älskar vulkaner, men inte lika mycket som Werner Herzog älskar vulkaner. Medan andra funderar på hur det egentligen vore att åka ner i en, så gör den tyske excentrikern just detta. Sinnessjuk dokumentär med sinnessjuka bilder. Ett måste för alla oss som drömmer om att göra det som Herzog inte bara vågar, utan faktiskt gör.

Här streamar du: In i infernot (2016)

Mer sevärt av/om Werner Herzog:

  • The Great Extacy of Woodcarver Steiner (1974) – Underhållande dokumentär om en skidåkare så skicklig att dåtidens, alldeles för korta, längdhoppsbanor hotar hans liv.
  • Hjärta av glas (1976) – Galen fantasy där Werner Herzog hypnotiserade alla skådespelare för att skapa en unik känsla. Det funkade.
  • Woyzcek (1979) – Grymt bra filmatisering av Georg Büchners klassiska pjäs. Klaus Kinski är strålande i titelrollen.
  • Werner Herzog Eats His Shoe (1980, Les Blank) – En dokumentär där Werner Herzog äter sin sko. Detta eftersom han peppade sin vän med vadet "om du gör klart din film så äter jag upp min sko". Herzog "förlorade" och fick mumsa i sig sin ena känga.
  • Burden of Dreams (1982, Les Blank) – Tycker du att dokumentären Heart of Darkness om Apocaylpse Now fångar djungelns galenskap? Här stympar en man sig själv efter att ha blivit biten av en kobra, två filmarbetare blir träffade av riktiga pilar OCH så ska ett 350 ton fartyg släpas med handkraft över ett berg.
  • Little Dieter Needs to Fly (1997) – Dieter flydde från ett fångläger under Vietnamkriget. I den här dokumentären berättar han hur, samtidigt som han får återuppleva sin flykt med skådespelare.
  • Rescue Dawn (2006) – En spelfilm där Christian Bale spelar samma Dieter. Klart sevärt, även om dokumentären är bättre. Underbare Steve Zahn är också med!
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL