Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ann-Helén Laestadius bok Stöld blir film på Netflix

Ann-Helén Laestadius bok Stöld blir film på Netflix

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 september 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 september 2022

Peter Birro ombord som manusförfattare

Författaren Ann-Helén Laestadius kritikerrosade roman "Stöld" blir nu film på Netflix. Den kommer att regisseras av Elle Márjá Eira och skrivs av Peter Birro. Filmen planeras ha global premiär 2024.

I den prisbelönta författaren Ann-Helén Laestadius roman Stöld (Romanus & Selling) skildras en ung kvinnas kamp mot att försvara sitt ursprung i en värld där främlingsfientlighet är på frammarsch, klimatförändringar hotar renskötseln och unga väljer att begå självmord som konsekvens av en kollektiv desperation. Men romanen blottlägger också de spänningar som uppstår när moderna idéer möter en traditionell kultur med djupt rotade patriarkala strukturer.

Regissör Elle Márjá Eira (The Sámi Have Rights, Ealát) gör sin långfilmsdebut med Stöld. Peter Birro (Monica Z, 438 dagar) är manusförfattare och Ann-Helén Laestadius är exekutiv producent. Inspelningen är för närvarande planerad att påbörjas i Sápmi under våren 2023.

– Jag är överlycklig! För mig som författare är det förstås en dröm att se min bok bli till film och nå en ny publik ute i världen. Och jag är väldigt glad över att just Netflix med deras räckvidd satsar så stort på en samisk berättelse, säger Ann-Helén Laestadius. 

– Det är på tiden att världen får en inblick i den här historien och vad som pågår i Sápmi idag. Jag är själv renägare och känner igen mig i den här historien. Jag vet också att mina medsystrar, bröder och förfäder är med mig. Jag är stolt och tacksam över att Netflix och Ann-Helén Laestadius har gett mig den här möjligheten, och ser fram emot att visa den för en ny publik, säger Elle Márjá Eira, regissör för den kommande Netflix-filmen.

Boken gavs ut i Sverige 2021 och har sedan dess sålts till över 20 länder, inklusive Tyskland, Storbritannien, USA och Kanada. Den utsågs till vinnare av Årets bok i Sverige i september 2021.

Filmen "Stöld" är planerad att ha global premiär på Netflix under 2024.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL