Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
National Geographic släpper stor dokumentär om 9/11

National Geographic sänder stor dokumentär om 9/11

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 augusti 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 augusti 2021

Ger omfattande och personlig inblick i tragedin.

För att hedra både offren och överlevande under attacken mot World Trade Center sänder National Geographic dokumentärserien "9/11: One Day in America". Den består av sex delar och kommer att sändas under fyra dagar i rad från och med den 29:e augusti kl. 21.00.

Den kommande dokumentärserien "9/11: One Day in America" handlar om händelserna från den 11 september 2001 och har producerats i samarbete med 9/11 Memorial & Museum. För förstå gången någonsin, får tittarna nu ta del av vittnesmål och berättelser från de överlevande som aldrig tidigare visats. Första avsnittet First Response, hade premiär den 11 juni på Tribeca Film Festival som en av de utvalda filmerna under festivalen. Serien har även valts ut som officiell serie på AFI DOCS och Sheffield International Documentary Festival.

Seriens exekutiva producenter är Emmy-vinnande 72 Films (”Inside North Korea’s Dynasty”) och Emmy- samt Oscarsbelönade Dan Lindsay och T.J. Martin (”LA 92”, ”Undefeated”). 

Serien är totalt sju timmar lång och första avsnittet är lika långt som en dokumentärfilm.

Ur "One Day in America".
Foto: National Geographic.

Under skapandet av dokumentärserien gick filmteamet igenom totalt 951 timmars arkivmaterial och en del av detta är material som aldrig tidigare visats. Just för att kunna skapa en fördjupad och känsloladdad sjutimmars-berättelse från den ödesdigra dagen för 20 år sedan. Serien ger en omfattande och personlig inblick i hur den tragiska händelsen påverkade så många liv. Genom att fånga de hjältemodiga insatserna visar serien upp mänsklighetens finaste sida när den prövas bortom alla gränser.

Under tre års tid intervjuade skaparna 54 personer, fördelat på totalt 235 timmar, för att i detalj kunna återberätta historien kring den 11 september i kronologisk ordning.

Genom att skildra händelserna i dokumentären ur ett filmiskt perspektiv erbjuds tittarna en djupdykning in i arkiven och vittnesmålen från de som fick uppleva händelserna för 20 år sedan. Med hjälp av enastående arkivbilder och bilder från såväl media som privatpersoner återberättar National Geographic händelserna från start till slut. Från stunden då New Yorks brand- och poliskår kallades in till World Trade Center till de ödesdigra kollisionerna och det efterföljande kaoset.

Inkluderar aldrig tidigare visat material

"9/11: One Day in America"
Foto: National Geographic.

Arkivmaterialet inkluderar ögonblick som aldrig tidigare visats. Bland annat visas bilder på tornen från intilliggande lägenheter och gator strax efter att flygplanen kraschade in i byggnaderna, triageområdet som togs fram precis därefter samt räddningsuppdragen som pågick under den ödesdigra dagen.

– Alla vi minns exakt vart vi befann oss den 11 september 2001. Vi minns även de osjälviska hjältedåden och mänsklighetens fina sidor som visade sig mitt bland tragedin, kaoset och sorgen som infann sig den dagen. Med den här serien hoppas vi kunna hedra dessa historier samtidigt som vi fortsätter National Geographic-arvet genom att erbjuda äkta och kraftfulla berättelser som ger en fördjupande förståelse kring viktiga historiska händelser, säger Courteney Monroe, ansvarig för innehåll på National Geographic.

Varje avsnitt i serien belyser hjältemodet som uppstod på grund av händelserna kring den 11 september. Detta med hjälp av unika förstahandsberättelser från de personer som riskerade sina liv för att rädda de runtomkring sig. Räddningspersonal, anställda på World Trade Center och de goda medmänniskorna runt om delar med sig av sin historia. Vissa för första gången någonsin.

Bland vittnesmålen återfinns den första FDNY-chefen (New Yorks brandkår) som anlände på platsen morgonen den 11 september, en brandman som flyr norra tornet strax innan det rasar och vårdpersonal som återberättar deras kamp med att leta efter överlevande bland rasmassorna. Även oskyldiga åskådare delar med sig av sina räddningshistorier efter att ha fastnat under all betong och bråte från tornen.

Utöver det fångas även parallella berättelser. Från de individer i byggnaderna som var nära att mista sina liv, till deras hjältar som ville rädda liv oavsett pris.

"Serien kan erbjuda en känsla av hoppfullhet"

"9/11: One Day in America": Foto: National Geographic.
Foto: National Geographic.

– Vår förhoppning med denna serie är att kunna få fram de verkliga och mänskliga perspektiven från 9/11 på ett sätt som hedrar både offren och de överlevande. Det är en serie som bortser från de geopolitiska konsekvenserna och i stället fokuserar på upplevelsen hos de personer som var på plats. National Geographic erbjuder en oöverträffad tillgång genom sitt dokumentärberättande och vi är ödmjuka och tacksamma över att ha kunnat samarbeta med våra vänner på 72 Films, Nat Geo och museet 9/11 Memorial & Museum i detta projekt, säger exekutiva producenterna Dan Lindsay och T.J. Martin.

– Det är tack vare den otroliga tillgången till bildmaterial och vittnesmålen från de som modigt valde att dela med sig av sina historier som serien kan erbjuda en känsla av hoppfullhet i att vi människor kan övervinna allt – oavsett utmaningar, fortsätter David Glover, exekutiv producent och medgrundare av 72 Films.

Det är ännu inte känt om eller när "9/11: One Day in America" kommer att visas på Disney+.

 

NÄSTA ARTIKEL