James Bond

Monty Norman som skrev James Bond-motivet är död

Filmtopp
12 juli 2022 kl. 11:07

Låg bakom filmseriens mest legendariska låt

Kompositören bakom det legendariska James Bond-motivet, Monty Norman, har avlidit. Han blev 94 år gammal.

Världen har nu nåtts av nyheten att kompositören Monty Norman lämnat oss. Han skrev den ikoniska Bondslingan som först användes till Dr. No (1962) och som sedan gick vidare till att bli hela filmseriens ledmotiv. 

Det var av en slump som Norman halkade in på filmscenen, detta efter han kontaktades av den stora Bondproducenten Cubby Broccoli som bad honom att skriva musiken till Dr. No. Norman gjorde då om en låt han redan hade gjort till en scenproduktion som hade lagts ned. Resultatet blev en av filmhistoriens mest ikoniska soundtracks. För trots att det gjorts många stora Bondlåtar genom åren råder det inga tvivel om att ledmotivet är det som flest förknippar filmerna med.

När kompositören senare tog över Normans musik uppstod det missförstånd om vem som hade skrivit den från starten. Detta frustrerade Norman som 2001 valde att stämma tidningen The Sunday Times för att de felaktigt nämnt Barry som upphovsman. De fick då betala närmare 400 000 kr i skadestånd till Norman.

Här kan du höra Monty Normans stora avtryck på Bondfilmerna:

Norman skrev inte bara musiken till James Bond, utan till ett flertal andra filmer. Däribland till The two faces of Dr Jekyll, The Day the Earth Caught Fire och Dickens of London

I ett uttalande meddelar Normans familj att han dog efter en kort tids sjukdom. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL