Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Monsters of Film 2019 – Hela programmet

Monsters of Film 2019 – Hela programmet

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
21 september 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
21 september 2019

Håll extra koll på "The Lighthouse".

Titeln "Monsters of Film"

Förra veckan släpptes del 1 av programmet till Monsters of Film 2019. Nu släpps resten av programmet, och det ser mycket lovande ut! Inte minst visar de "The Lighthouse" som vi tror kan bli årtiondets rysare.

COME TO DADDY – invigningsfilm med fest!

Årets festival invigs med nyzeeländska Come to Daddy med Elijah Wood i rollen som hipstern Norval, som på jakt efter faderskärlek hittar något helt annat i faderns designerhus vid den karga kusten. Festivalfavoriten Ant Timpson, känner ni mest som producenten till bl.a. Turbo Kid och The Greasy Strangler, regisserar här denna skruvade och genrebrytande film som verkligen inte får missas!

A NIGHTMARE ON ELM STREET 2 - FREDDY'S REVENGE och THE HIDDEN – med hedersgäst Jack Sholder

Festivalens hedersgäst är ingen mindre än kultregissören Jack Sholder. Vi visar A Nightmare on Elm Street 2 - Freddy's Revenge, känd som "världens queeraste skräckfilm" och följer upp den med samtalet Monsters are Queer 2: The Elm Street Edition, där de queera skräckexperterna Mats Strandberg och Gabrielle de Bourg djupdyker i filmen ihop med Jack.

The Hidden är en riktig scifi/skräck/thriller-pärla om en polis och en FBI-agent som förstår att något är vansinnigt fel när människor börjar bete sig utan hämningar och inser att något har tagit över människors kroppar. Visas som en del av Grindhouse Night med introduktion av Jack.

THE DESCENT – instängd i en grotta

The Descent, Neil Marshalls film om ett äventyrssökande tjejgäng som blir fast inuti ett grottsystem har ofta kallats en av 2000-talets bästa skräckfilmer. Vi firar den genom att anordna en unik eventvisning, där vi visar den i en faktisk grotta hos Delight Studios, inuti Finnberget.

FREAKS – Sverigepremiär och regissörsbesök

En paranoid pappa försöker att hålla sin dotter instängd till varje pris, trots att världen utanför verkar helt normal. Med en superb rollista och ett regissörsteam med Steven Spielberg som beskyddare har Freaks deltagit och kammat hem priser på flera skräck- och genrefestivaler världen över! Nu kommer den till Monsters of Film, där vi är mycket stolta att ha regissörerna Zach Lipovsky och Adam Stein på besök under Sverigepremiären!

THE GOLDEN GLOVE (avslutningsfilm) och WHY DON'T YOU JUST DIE

Golden Globe- och Cannesbelönade Fatih Akin är tillbaka med The Golden Glove, en rå och uppseendeväckande skildring av den verklige seriemördaren Fritz Honka som satte skräck i 70-tales Hamburg. Årets älska- eller hata-film har också äran att bli vår avslutningsfilm.

Why Don't You Just Die! är en helt galen och nattsvart rysk action-thriller-komedi om polisen Andrei, tillika världens sämsta pappa, som omvärlden vill göra sig av med för gott. Men trots deras upprepade försök vägrar han att dö.

BLISS och DREAMLAND

I Bliss får vi träffa konstnären Dora, som just nu hamnat i en svacka och inte kan ta sig fram i sin konst, samtidigt som pengarna till hyran sinar. Men efter att hon får testa en ny hallucinatorisk drog får hon tillbaka sin kreativitet, ihop med ett behov som bara kan stillas med blod…

I Dreamland följer vi två maffiatorpeder som hamnar på gangsterbröllopet från helvetet. Det blir dubbelgångare, vampyrer, mordiska barn ihop med en gedigen rollista i denna surrealistiska och blodiga film.

SCREAM, QUEEN! MY NIGHTMARE ON ELM STREET och 47 METERS DOWN: UNCAGED

Scream, Queen! My Nighmare on Elm Street är en dokumentär som utforskar den queera tematiken i A Nightmare on Elm Street 2 - Freddy's Revenge ihop med huvudrollen Mark Pattons liv, efter att mer eller mindre ha outats som homosexuell tack vare den filmen.

47 Meters Down: Uncaged handlar om fyra tjejer åker på dyksemester och hittar en övergiven stad på djupet, eller nästan i alla fall… för i de gamla ruinerna lurar en stor mängd blodtörstiga hajar! Nu är de fast på djupet och som titeln utlovar måste de försöka överleva helt UTAN BURAR!

CULTURE SHOCK och CODE 8

Mexikansk-amerikanska Culture Shock följer en ung kvinna som på jakt efter den "amerikanska drömmen" korsar gränsen till USA illegalt, men det hon jagar liknar snarare en mardröm. Culture Shock är en del av Blumhouse-producerade serien Into the Dark, som visas på Monsters of Film kort innan sin premiär på Viaplay. Mer dystopi blir det i Code 8, där en desperat ung man med superkrafter försöker att tjäna ihop pengar för att täcka sin mammas läkekostnader. Men han begår ett mindre brott och börjar snart att jagas av den högteknologiska militärpolisen.

Grindhouse Night – fyra filmer, en natt!Vi har grävt fram fyra riktigt härliga kultskräckisar som vi visar efter varandra hela natten lång. Den inleds med The Hidden som introduceras av Jack Sholder, för att sedan följas med den spanska åttiotalssplatterfilmen Pieces, garderobsmonster från Troma med Spöksnubben i skrubben och avslutas med Hammer Horrors The Satanic Rites of Dracula, med legendarerna Christopher Lee och Peter Cushing.

OFFICIAL SHORT FILM SELECTION

För femte året i rad presenterar vi vår kortfilmssektion, med 15 utvalda filmer från hela världen. De bedöms av en internationell jury och har chansen att vinna det ärorika priset Monsters of Film Selection Short Film Award. De utvalda kortfilmerna (från över 2500 sökande) är 2050, Cubicle, Dead Teenager Séance, Five Course Meal, Je Suis De Trop, Listen To Me Sing, Makabert, My First Time, Patrick In Town, The Boogeywoman, The Man Who Travelled Nowhere In Time, The Outsider, The Peephole, Upskirt och Who?

THE LIGHTHOUSE – exklusiv medlemsvisning

Foto: A24.

Festivalen fortsätter, när vi den 18 november anordnar en exklusiv medlemsvisning av Robert Eggers (The Witch) hyllade och efterlängtade The Lighthouse. Vi får se Willem Dafoe och Robert Pattison som fyrvaktare som börjar ifrågasätta sin egna mentala hälsa allt eftersom de måste handskas med ensamheten.

Mer aktiviteter!

Monsters of Film är så mycket mer än bara en filmfestival! Vi vill föra vidare engagemang och kunskap inom skräck- och genrekultur, något vi vill försöka att göra i dessa aktiviteter.

WORKSHOP I LJUDEFFEKTER och PROVA PÅ SKRÄCKROLLSPEL

En workshop där deltagarna tillsammans ljudlägger en skräckfilmsscen, med allt från otäck musik till inspelning av egna ljudeffekter, från gnisslande knivar till att skapa blodigt slafs med grönsaker. Workshopen leds av Alex Kassberg, professionell ljudexpert och skräckfilmsfanatiker och arrangeras i samarbete med ABF.

Testa det hyllade rollspelet i äventyret I skräckfilmens skugga till det hyllade spelet Ur Varselklotet, där spelarna i ett alternativt 80-tal ska undersöka den mystiska Hem & Skola-föreningen som verkar ta till väldigt extrema metoder för att stoppa videovåldet! Ett flerfaldigt prisbelönat äventyr som spelleds av äventyrsförfattaren Gabrielle de Bourg.

MONSTERS ON TOUR!

För tredje gången sprider Monsters of Film sina tentakler ut över landet och gästspelar med minifestivaler på biograferna Bio Roy i Göteborg och på Spegeln i Malmö (och senare även i Gävle). Mer info och filmutbud finns på respektive biografs hemsida.

För åttonde året i rad går Monsters of Film, Stockholms mesta filmfestival för genrefilm som skräck, fantastik, dark art house och surrealism, av stapeln. Under en hel vecka där det bjuds på ett sprängfyllt program med långfilm och kortfilm från hela världen, panelsamtal, regissörsbesök, fester och mycket mer!

För samlat program, tider och biljetter (släpps nästa vecka), se monstersoffilm.se.

NÄSTA ARTIKEL