Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Monsters of Film 2019 – De första annonserade filmerna!

Monsters of Film 2019 – De första annonserade filmerna!

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
14 september 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
14 september 2019

Programsläpp för Monsters of Film 2019 – Del 1

Med stora hovbeklädda fötter trampar sig Stockholms grymmaste genrefilmfestival allt närmare: Monsters of Film! I år bjuder vi på ett riktigt maffigt program – faktiskt så djävulskt maffigt att vi delat upp programsläppet. För något som också är lika djävulskt är årets tema, som är ingen mindre än Hin håle själv: SATAN!

För åttonde året i rad går Monsters of Film, Stockholms mesta filmfestival för genrefilm som skräck, fantastik, dark art house och surrealism, av stapeln. Under en hel vecka där det bjuds på ett sprängfyllt program med långfilm och kortfilm från hela världen, panelsamtal, regissörsbesök, fester och mycket mer!

INFORMATION OM FESTIVALEN

Festivalen MONSTERS OF FILM kommer i år att äga rum på Bio Capitol, Bio Rio och Zita, samt med gästspel på Delight Studios och Skärisbiografen, den 14-20 oktober 2019. Vi satsar på sju dagars skräck-, sci fi- och fantastiska arrangemang med allt från de senaste och mest aktuella filmerna inom genren till klassiker, spännande möten med filmskapare och innovatörer, samtal om ämnen som berör och workshoppar som inspirerar.

Utöver de huvudsakliga festivaldatumen kommer vi även att hålla fler visningar under hösten i samband med festivalen.

Resterande program släpps den 20 september.

De första filmerna från programmet

ACHOURA – skandinavisk premiär och regissörsbesök!

I den marockanska skräckfilmen Achoura följer vi ett gammalt kompisgäng som återförenas efter en 25 år, då en tidigare försvunnen vän återvänder och de gamla vännerna tvingas in i en kamp mot ett inhemskt marockansk väsen. Filmen har sin skandinaviska premiär på Monsters of Film och där gästas vi dessutom gästas av regissören Tahal Selhami, som skapade filmen då han tröttnade att det inte fanns några bra inhemska genrefilmer, något han verkligen motbevisat med den gastkramande Achoura.

HAIL SATAN? (med regissörs- och producentbesök) och SATANIC PANIC

Hail Satan? är en dokumentär om The Satanic Temple, som i Satans namn kämpar för jämlikhet och rättvisa mot den konservativa kristna högern i USA. Visningen gästas av Penny Lane (regissör) och Gabriel Sedgwick (producent) som dessutom deltar i ett matigt panelsamtal om djävulens betydelse inom kulturen, ihop med flera andra kreatörer och kulturpersonligheter.

Nästa djävulsfilm är Fangoria-producerade skräckkomedin Satanic Panic, om pizzabudet Sam som får en körning till ett fint område, men som visar sig vara hem för en sekt med djävulsdyrkande förortsmammor och snart står Sam på menyn som offer till en demon!

IN FABRIC och EXTRA ORDINARY

In Fabric är Peter Stricklands möte mellan brittisk diskbänskrealism, psykedelisk giallo och Cronenbergsk skräck, allt ihopsytt till ett förhäxande paket om en ensamstående mor som unnar sig lite vardagslyx och köper sig en artärröd klänning, som börjar ge henne märkliga utslag, förvirrande syner och mörka hemligheter.

I irländska Extra Ordinary följer vi körskoleläraren Rose som har en unik talang: hon kan tala med döda! Men snart kommer hennes krafter att behöva sättas på prov när en one-hit-wonder stjärna ska offra en ung tonårstjej till djävulen för att återfå sin stjärnstatus…

ANTRUM och ARTIK

Världens dödligaste film (bokstavligt talat) får vi stifta bekantskap med i Antrum, om en ockult ritual som filmades av två bröder på 70-talet och på en visning av filmen i Budapest 1988 omkom en hel salong under en biografbrand och sedan dess har filmen kopplats till flera mystiska dödsfall. Men nu har de gamla internegativen och till och med en ny rulle upptäckts, som vi nu stolt presenterar på Monsters of Film! Vad kan gå fel?

I den grymma (bokstavligt talat) filmdebuten Artik följer vi Adam, som fostras till att bli en sadistisk mördare av sin serietidningsälskande redneckpappa Artik. Men när Adam letar jaktmarker träffar han straight-edge mekanikern Holton som bestämmer sig för att ingripa, eller i alla fall försöka.

GHOST KILLERS VS BLOODY MARY och BLOOD MACHINES

Fyra Youtubers med Ghostbusters-komplex tar sig an att undersöka märkliga mord på skoltoaletter, efter att de misstänks utföras av ett väsen kallat Bloody Mary. Det bjuds på mörk slapstick, jumpscares, geggiga konfrontationer och scener du säkert aldrig kommer att glömma i brasilianska Ghost Killers vs Bloody Mary.

Vi får stifta bekantskap med mer spöken i den rykande färska franska rymdoperan Blood Machines, där två prisjägare i en dystopisk framtid hittar ett rymdskepp de jagat en längre tid. Från rymdskeppet frigör sig sedan en mystisk kvinna, som om hon vore skeppets ande som prisjägarna nu behöver jag i hopp om att hitta sanningen. Estetisk och vacker, med mäktig musik signerad Carpenter Brut!

NIGHT OF THE DEMON och LEGENDEN - MÖRKRETS HÄRSKARE – Klassiker!

Vi firar även årets tema med två djävulsklassiker! Först har vi Jacques Tourneurs krypande Night of the Demon (känd som Curse of the Demon i USA) rån 1957, om psykologen John Holden (Dana Andrews) som undersöker en brittisk djävulskult som misstänks ligga bakom mord.

Den andra är Ridley Scotts fantasyklassiker Legenden – mörkrets härskare från 1985, om kampen mellan skogspojken Jack som måste stoppa att hela världen täcks i mörker av Mörkrets furste, spelad av självaste Tim Curry.

Nyhet för i år: Monster för alla åldrar!

MONSTER OCH IDENTITETER – för en yngre målgrupp

Berättelser om monster handlar ofta om identitetssökande, rädsla för något främmande eller nytt och en oro inför en stundande oviss framtid. Ämnen vi på Monsters of Film tagit tillvara på och försökt sätta i kontext för en ny och yngre målgrupp! Vi har därför ett samarbete med Skärisbiografen, där vi håller visningar både för skolor och för hela familjen. Visningarna följs upp med tematiska samtal av skräckexperten Gabrielle de Bourg. Filmer som visas som en del av programmet är ParaNorman, en skräckfilm för alla åldrar, den stilbildande Nosferatu och exklusivt för skolbiovisningarna är ett kortfilmspaket för de yngsta, med de fem fantastiska kortfilmerna Tone Deaf, Fruits of Clouds, Dark, Dark Woods och Hi, High.

Mer information och bokning

Mer information om filmerna på Skärisbiografen finns på deras hemsida. För att boka en skolvisning se deras höstprogram Film i skolan.

NÄSTA ARTIKEL