Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Megaboost för nyutexaminerade regissörer – Wild Card fortsätter

Megaboost för nyutexaminerade regissörer – Wild Card fortsätter

Eric Diedrichs | Nyhet
05 juni 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
05 juni 2019

Snart går det att ansöka om Filminstitutets stora utvecklingsstöd.

Förra året lanserade Svenska Filminstitutet Wild Card, ett nytt utvecklingsstöd som ger nyutexaminerade filmare möjlighet att utveckla en långfilmsidé. Nu fortsätter Wild Card att hitta morgondagens unika svenska filmröster. Ansökan öppnar i mitten av juni och de utvalda projekten kommer att tillkännages under Stockholms filmfestivals talangdag i november.

Regissörerna Fanny Ovesen (projektet Laura), Jerry Carlsson (Bränder) och Ernst De Geer (Hypnosen) var först ut att motta stödet, vid en ceremoni under Stockholms filmfestival förra året. Fanny Ovesens Laura (som produceras av B-Reel Films) har sedan dess fått stöd också från Nordisk Film & TV-fond, och vid Stockholms Feministiska Filmfestival tidigare i år belönades Ovesen med Anna-priset på 100 000 kronor, som delas ut till ett filmprojekt som ökar jämställdheten och representationen av kvinnor inom filmen. Ernst De Geer har knutit avtal med Garagefilm (Amatörer, Hjärtat) för arbetet med sin långfilm Hypnosen. Jerry Carlsson och Verket Produktion arbetar just nu med långfilmsprojektet Bränder. Alla tre planerar att spela in sina skissfilmer i sommar.

– Självklart fortsätter vi med jättesuccén Wild Card! Det vi har sett av de tre filmare som fick förra årets stöd lovar storverk. Det känns otroligt peppigt att fortsätta odla framtidens svenska filmskapare, och väldigt roligt att fördjupa samarbetet med Stockholms filmfestival. Wild Card är vår megaboostade examenspresent till nybakade filmare som kan fly sommarhettan och slipa sina allra bästa idéer, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden på Filminstitutet.

Utvecklingsstöd till nya filmskapare

Wild Card är ett utvecklingsstöd till nyexaminerade filmregissörer (examensår 2019) från valfri filmutbildning efter gymnasiet. Stödet gäller en skissfilm till en långfilm inom fiktion, eller hybrid med fiktionsfokus. Syftet med Wild Card är att fortsätta fånga upp unika filmröster från de olika filmutbildningarna, och att ge nyexaminerade regissörer en chans att snabbt komma igång att filma efter sin utbildning.

Vinnande projekt kommer att tilldelas 400 000 kronor i utvecklingsstöd. Urvalsgruppen består av Filminstitutets talangansvarige och konsulenterna för fiktion: barn och unga, kortfilm och nya format, långfilm och Moving Sweden. Stödet är sökbart från mitten av juni, och sista ansökningsdag är 17 september 2019. De utvalda projekten kommer att tillkännages den 13 november under talangdagen på Stockholms filmfestival.

Mer information och specifika villkor för Wild Card kommer att läggas upp på filminstitutet.se.