Martin Scorsese listar sina 10 thriller-favoriter

Martin Scorsese listar sina 10 thriller-favoriter

Filmtopp
Uppdaterad 07 september 2022 kl. 20:09 | Publicerad 23 januari 2022 kl. 14:01

Inte en enda film från 2000-talet

Martin Scorsese anses vara en av filmvärldens viktigaste regissörer.

Med stora verk som Casino, Maffiabröder, Taxi Driver, Tjuren från Bronx, The King of Comedy och The Wolf of Wall Street anses Martin Scorsese vara en av filmvärldens viktigaste skapare. Det råder inga tvivel om att hans unika repertoar influerat många andra filmskapare, men vilka andras filmer genom åren har inte bara fångat regissörens fulla uppmärksamhet, utan också inspirerat honom? 

Scorsese har vid flera tillfällen listat sina favoritfilmer och nog har de sett annorlunda ut från gång till gång. Genom Taste of Cinema har vi nu fått sammanställningen av de thrillers han håller närmast hjärtat. Bland dessa hittar vi främst klassiker och en och annan bortglömd pärla som är 26 år gamla eller äldre. 

Point Blank 1967
"Point Blank" från 1967 är en av Scorseses största favoritthrillers. Foto: MGM.

Bland Scorseses thrillerfavoriter hittar vi Point Blank men inte den med Keanu Reeves, utan den med Lee Marvin i huvudrollen som Walker, mannen på jakt efter hämnd. Scorsese var särskilt imponerad av filmens teknik, hur dess berättande lyckades tillämpa innovationer från den franska nya vågen, som snabba framåtblickar, och lyckades tillämpa dem på kriminalgenren.

– Filmen gav oss en känsla av hur genren kunde pulsera med energi. Point Blank är en överlag fantastisk, har Scorsese sagt om den. 

Bad Lieutenant (1992)
Harvey Keitel i "Den korrumperade snuten". Foto: Aries Films.

En annan film som förtjänar ett särskilt omnämnande bland Scorseses favoriter är Den korrumperade snuten från 1992. I den ser vi Harvey Keitel, som var Scorseses långfilmsdebut I Call First 1967. Handlingen följer en korrupt polisdetektiv i New York med ett allvarligt drog- och spelberoende som medan han utreder en ung nunnas våldtäkt, försöker ändra sitt levnadssätt och hitta förlåtelse.

Detta är en kraftfull och ovanlig berättelse med en anmärkningsvärt originell huvudkaraktär. Varje scen i filmen är djärv och modig för sin tid, både i manus och framförande. Scorsese älskade den och satte den som den femte bästa filmen under sitt decennium.

Hela listan med Scorseses favoritfilmer i thrillergenren: 

Kansas City (1996)

Blue Steel (1990)

Blood Simple (1984)

Clockers (1995)

La Cérémonie (1995)

Assault on Precinct 13 (1976)

Murder by Contract (1958)

Touchez pas au grisbi (1954)

Point Blank (1967)

Bad Lieutenant (1992)

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL