Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Martin Scorsese dissar Marvel: Inte riktig film

Martin Scorsese dissar Marvel: "Inte riktig film"

Eric Diedrichs | Nyhet
05 oktober 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
05 oktober 2019

Den Oscarsbelönade filmskaparen har "försökt" att se Superhjältefilmer.

"The Irishman"-aktuella Martin Scorsese är en av historiens kändaste filmskapare. Nu sågar han hjältefilmer och jämför dem med nöjesparker. Ett uttalande som har mötts av kritik i Hollywoods olika hörn och kanter.

Det var i en intervju med Empire Magazine, som den Oscarsbelönade filmskaparen Martin Scorsese berättade att han inte tycker om superhjältefilmer.

– Jag har försökt, men det är inte riktig film, sade Scorsese.

Därefter fortsatte den hyllade regissören, med filmer som Taxi Driver, Tjuren från Bronx och Maffiabröder på meritlistan, att fördjupa sitt resonemang:

– Ärligt talat. Det närmaste jag kan se dem som, hur välgjorda de än är, med skådespelare som gör det bästa de kan under förutsättningarna, är nöjesparker. Det är inte film om människor som försöker förmedla emotionella och psykologiska erfarenheter till andra.

Martin Scorseses uttalande har mött en viss kritik i ett Hollywood, som allt hårdare investerar i superhjältefilmer. Igår hade exempelvis Joker premiär, som passande nog jämförs med just Scorseses Taxi Driver och The King of Comedy. Men Joker kan kanske också ses som en 70-talsklingande karaktärsstudie placerad i en trendig kontext.

Guardians of the Galaxy-regissören James Gunn har känt sig förolämpad av Scorseses uttalande och skrivit följande på Twitter:

– Martin Scorsese är en av mina fem levande favoritregissörer. Jag var förbannad när folk hackade på Kristi sista frestelse utan att ha sett filmen. Jag blir ledsen över att han nu dömer mina filmer på samma sätt. Med det sagt kommer jag alltid att älska Scorsese, vara tacksam för hans bidrag till filmhistorien, och jag kan inte vänta på att se The Irishman.

Likaså har manusförfattaren bakom Doctor Strange, C. Robert Cargill, ventilerat sig på Twitter:

– Den som tror att Marvel bara gör åkattraktioner för nöjesparker är orättvis och cynisk. Det är en vanföreställning att tro att all film måste vara utmanande.

Vad tycker du om Martin Scorseses uttalande?