Hollywoods manusförfattare röstar för strejk – produktioner kan stoppas

Manusstrejken i Hollywood kan vara över – nytt avtal på plats

Axel Diedrichs
25 september 2023 kl. 07:09

Nu ser en lösning ut att vara här

Den stora manusstrejken i Hollywood har pågått i 146 dagar. Nu kan den äntligen vara över med ett nytt avtal på plats, menar amerikansk media.

Manusförfattarnas strejk, som bland annat stöttats av svenske Ruben Östlund, har satt stora käppar i hjulet på Hollywoods produktioner, där arbetet på en mängd filmer, serier och TV-program har satts på paus. Nu har fackförbundet Writers Guild of America och The Alliance of Motion Picture and Television Producers, arbetsgruppen som företräder studiobolag och streamingtjänster, nått en preliminär överenskommelse om ett nytt avtal. Därmed kan strejken när som helst vara över.

Manusstrejken i Hollywood kan vara över – nytt avtal på plats
Foto: Unsplash.

"Avtalet är enastående"

Strejken som pågått sedan den 2 maj har grundat sig i att manusförfattare krävt bättre villkor, däribland högre lön och skydd mot AI. Att man nu har ett avtal på plats, kan vi komma att få se de tusentals manusförfattare som valt att strejka återgå till arbete.

– Vi kan säga, med stor stolthet, att detta avtal är enastående — med meningsfulla fördelar och skydd för författare inom varje sektor av medlemskåren.

Målet härnäst är att The Alliance of Motion Picture and Television Producers ska få till ett avtal som gör att även skådespelare i Hollywood vill återgå till arbete. Sedan i juli har även de gått till strejk.

När både manusförfattare och skådespelare är tillbaka i full kraft kan vi se "Drömfabriken" hitta tillbaka till att producera film och TV som vanligt.

Filmtopp håller dig uppdaterad.

NÄSTA ARTIKEL