Ruben Östlund ger sitt stöd till strejken i Hollywood: "Ja, kör!"

Ruben Östlund ger sitt stöd till strejken i Hollywood: "Ja, kör!"

Emil Oscar Rasmussen
17 maj 2023 kl. 12:05
ANNONS
ANNONS

Östlund tar ställning i Cannes

Ruben Östlund är på plats på den Franska rivieran med det prestigefyllda uppdraget att leda juryn i Cannes Film Festival 2023. Med strålkastarljuset kastat över sig passar den svenska regissören på att stötta manusförfattarnas strejk i Hollywood. "Ja, kör!" uppmanar Östlund.

Cannes Film Festival 2023 är igång och svenske Ruben Östlund är på plats som filmfestivalens kanske viktigaste individ. Regissören har som andra svensk i historien tilldelats rollen som ordförande för juryn i festivalens huvudtävling.

Under gårdagen mötte Östlund tillsammans med de övriga jurymedlemmarna, bestående av bland andra Brie Larson, Paul Dano och tidigare Palme d'Or-vinnaren Julia Ducournau, en samlad presskår. Där berättade Östlund att juryn har som avsikt att avslöja så lite som möjligt om sina åsikter på förhand och att han personligen kommer jobba för att jurymedlemmarna ska våga säga vad de tycker.

Ett annat ämne som kom på tal var manusförfattarnas strejk i Hollywood, som flera av jurymedlemmarna visade sitt stöd för. Ruben Östlund var en av dem.

Mer om Cannes filmfestival 2023

Ruben Östlund ger sitt stöd till strejken i Hollywood: "Ja, kör!"
Ruben Östlund på Cannes filmfestival 2019. Foto: Filmtopp Media.

Ruben Östlunds stöttande ord om strejken i Hollywood: "Ja, kör!"

Samtidigt som röda mattan är utrullad på den Franska rivieran pågår en strejk i hjärtat av Hollywood. I början av månaden gick manusförfattarnas fackförbund, WGA (Writers Guild of America), ut i strejk i sin kamp för bl.a. bättre arbetsförhållanden, löner och striktare riktlinjer kring artificiell intelligens inom film- och tv-branschen.

Solidariteten för strejken har varit stor inom Hollywood, med ett sällan skådat stöd även från fackförbund inom andra yrkesområden i branschen. Stödet har nu också letat sig hela vägen till världens mest glamourösa och prestigefyllda filmfestival. Som jurypresident fick Ruben Östlund svara på frågor om strejken och han gav sitt tydliga stöd till manusförfattarna i Hollywood.

– Det är fantastiskt att människor har en så stark gemenskapskänsla att man kan gå ut och strejka. Det är så du kan förändra dina yrkesförhållanden, så jag tänker "ja, kör!", förklarade Östlund för pressen.

Paul Dano var nästa jurymedlem att visa sitt stöd, och menar att han personligen kommer att delta i strejken så fort Cannes filmfestival är över.

– Min fru strejkvaktar just nu med vår 6-månaders bebis i famnen, och jag kommer att göra henne sällskap när jag kommer hem, rapporteras Dano ha sagt till applåder från åhörarna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL