Lindrigare maxstraff väntar för Alec Baldwin efter dödsskjutningen

Lindrigare maxstraff väntar för Alec Baldwin efter dödsskjutningen

Emil Oscar Rasmussen
21 februari 2023 kl. 18:02

Mildare åtal än först rapporterat

Om skådespelarstjärnan Alec Baldwin döms som skyldig för rollen han spelade i filmfotografen Halyna Hutchins död, under inspelningen av "Rust", kommer maxstraffet inte att kunna bli så extremt som först rapporterat.

Efterspelet till dödsskjutningen av filmfotografen Halyna Hutchins fortsätter. Det var i oktober 2021 som Hutchins blev ihjälskjuten av skådespelaren Alec Baldwin under inspelningen av filmen Rust. Detta efter att ett vapen som Baldwin avfyrat innehållit skarp ammunition istället för förmodade blanka skott. 

I januari i år stod det klart att Baldwin, tillsammans med inspelningens vapenansvarige Hannah Gutierrez-Reed, skulle åtalas för vållande till annans död. Först rapporterades det om en eventuell dom på upp till 21 månader, men det rapporterade maxstraffet justerades kort därefter till 5 år. Nu korrigeras åtalet till en lindrigare grad, vilket innebär att Alec Baldwins maxstraff – om han skulle dömas – istället kommer att uppgå till 18 månader.

Efter dödsskjutningen – Alec Baldwin stäms
Alec Baldwin. Foto: Paramount Pictures.

Vapenlag förmildrar Alec Baldwins eventuella maxstraff

Åtalet om vållande till annans död kommer att kvarstå mot Baldwin och Gutierrez-Reed, rapporterar The Hollywood Reporter, men en annan åtalspunkt avslås tack vare att en specifik vapenlag relevant för åtalet trädde i kraft först efter Hutchins död. Det innebär att maxstraffet nu uppgår till 18 månader istället för 5 år.

Fallet går upp i domstol den 24 februari och Alec Baldwin förväntas närvara för att besvara anklagelserna via videolänk.

Tidigare i februari stämdes Alec Baldwin dessutom av Halyna Hutchins familj för att han sägs ha vägrat utbildningar och ignorerat säkerhetsregler och -protokoll som ska ha kunnat motverka dödsskjutningen.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL