Legendariska Isabelle Huppert till Göteborgs filmfestival 2024

Legendariska Isabelle Huppert till Göteborgs filmfestival 2024

Eric Diedrichs
24 januari 2024 kl. 10:01

Oscarsnominerade fransyskan till svensk mark

Snart invigs Göteborg Film Festival 2024. Sedan tidigare är det klart att Ewan McGregor gästar, nu kommer även Isabelle Huppert.

Med huvudroller i filmer som Pianisten, Elle, White Material, Dagen efter denna och Ceremonin är Isabelle Huppert en av världens mest framstående skådespelare. Nu har Göteborg Film Festival det stora nöjet att välkomna henne till 2024 års upplaga i och med Sverigepremiären av Elise Girards Sidonie in Japan där Huppert spelar huvudrollen.

Genom åren har Isabelle Huppert jobbat med framstående filmskapare som Michael HanakeJeanöLuc GodardPaul Verhoeven, Claude Chabrol, Michael Cimino och François Ozon. Hon har Oscarsnominerats, hyllats på Berlin Filmfestival,  vunnit en BAFTA, två priser på Cannes och fått utmärkelse på European Film Awards.

Isabelle Huppert i Elle
Isabelle Huppert i "Elle". Foto: Sony Pictures

Reser till Japan med sin mans spöke

Till Göteborgs filmfestival kommer hon med dramat Sidonie in Japan, i vilken hon spelar en författare som reser till Japan med sin döda mans spöke och möter en kultur och en man som får henne att leva upp igen. I samband med premiärvisningen kommer både Huppert och Girard att närvara på festivalen.

– Isabelle Hupperts skärpa och mångsidighet gör henne till en av vår tids allra främsta skådespelare. Hennes precisa skådespeleri kan vara djupgående psykologiskt, stramt intellektuellt eller stiliserat och expressivt. Det är inte utan orsak hon är så djupt beundrad av andra skådespelare, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Efter premiärvisningen av Sidonie in Japan på Draken kommer Huppert att medverka i ett scensamtal om sitt konstnärskap. Samtalet modereras av Jonas Holmberg. 

Sedan tidigare är det klart att Ewan McGregor kommer att närvara på festivalen. Läs också Filmtopps lista över filmer du inte får missa på Göteborgs filmfestival.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL