Läs scientologikyrkans försvarsbrev till Filmtopp – efter stjärnans våldtäktsdom

Läs scientologikyrkans försvarsbrev till Filmtopp – efter stjärnans våldtäktsdom

Eric Diedrichs
07 september 2023 kl. 13:10

Dömdes till 30 års fängelse – nu fastställs straffet

I samband med "The 70's Show"-stjärnan Danny Mastersons våldtäktsdom skickade scientologikyrkan ett brev till Filmtopp. Här kan du läsa det i sin helhet.

Den 1 juni kunde Filmtopp rapportera att Danny Masterson, känd för rollen som Hyde i That 70's Show, dömts till 30 års fängelse för två våldtäkter. Nu ska straffet fastställas.

Redan 2017 anklagades stjärnan av fyra kvinnor för sexuella övergrepp. Likt Masterson ska kvinnorna ha tillhört scientologikyrkan. Senare samma år anklagade en femte kvinna honom för våldtäkt. Utredningen uppges ha försvårats av att upp till 50 medlemmar från kyrkan gett skådespelaren alibi för samtliga övergreppstillfällen.

Danny Masterson
Bilden är ett kollage på Danny Masterson från serien The Ranch och Filmtopps brev från scientologikyrkan. Foto: Netflix / Filmtopp

Danny Mastersons offer säger att de "varnades" av scientologikyrkan

År 2020 åtalades Danny Masterson på nytt för tre våldtäkter, som ska ha ägt rum i hans hem i Hollywood. Det var för två av dessa som juryn dömde honom i somras, till 30 års fängelse. Enligt uppgifter kunde juryn inte enas om den tredje anklagelsen, som ska ha kommit från stjärnans dåtida flickvän.

Under rättegången menade Danny Mastersons offer att ledare inom scientologikyrkan varnade dem för att rapportera övergreppen till polisen. Detta tar scientologikyrkan avstånd från.

Eftersom Filmtopp, vid upprepade tillfällen, har rapporterat om våldtäktsanklagelserna riktade mot Danny Masterson, skickade scientologikyrkan ett brev till oss (daterat 31 maj), med sitt officiella utlåtande om rättsfallet. Brevet är i mångt och mycket ett försvarsbrev där kvinnorna som vittnade mot Masterson beskrivs som lögnare.

Foto på brevet i sin helhet – nedan följer en svensk översättning:

 

Scientologikyrkans brev till Filmtopp

Brevet på svenska:

Scientologikyrkans uttalande

Åtalets införande av religion i detta rättsfall var en kränkning utan motstycke av det första tillägget och påverkar varje amerikans rätt till rättssäkerhet. Kyrkan har inte varit en del av detta fall och religion hörde inte hemma i detta förfarande, något som högsta domstolens prejudikat har fastställt i århundraden.

Åklagaren centrerade omedvetet sitt åtal på försvararens religion och fabriceringar om Scientologikyrkan för att introducera fördomar och trångsynthet. Åklagaren framkallade vittnesmål och beskrivningar av Scientologins tro och praxis som var enhälligt FALSKA.

Domstolens uttalande om kyrkodoktrin var dennas eget påhitt, HELT FEL och uppenbart grundlagsstridigt.

Kyrkan har ingen policy som förbjuder eller avråder medlemmar från att rapportera brottslig verksamhet hos någon – scientologer eller inte – till rättsvårdande myndigheter. Tvärtom kräver kyrkans policy uttryckligen att scientologer följer alla lagar i landet. Alla påståenden om motsatsen är helt FALSKA.

Det finns inte ett enda bevis som stöder de skandalösa påståendena att kyrkan trakasserade de anklagande. Varje enskilt påstående om trakasserier från kyrkans sida är FALSKT och har avslöjats som sådant.

Filmtopp håller dig uppdaterad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL