Kraftigt ökat intresse för svensk film under 2020

Kraftigt ökat intresse för svensk film under 2020

Filmtopp
12 november 2020 kl. 15:11

Dubbelt så många ser på svensk film.

Coronakrisen innebär tuffa utmaningar för landets biografer, men i bristen på Hollywood-filmer på repertoaren kan svensk film vara räddningen.

Att det är ansträngt för landets biografer råder det inga som helst tvivel om. I Filmtopps reportage om den rådande situationen vittnade flera biografägare om att läget är långt ifrån hållbart.

– Katastrof. Nära på inga intäkter och biografen hänger på skör tråd just nu. Ytterst osäkert om biografen överlever fram till jul, sa Stefan Gustafsson, ägare av Bio 3:an i Piteå.

– Vi har fått låta mer än hälften av vår personal gå och vi sitter i en ekonomisk sits som är extremt påfrestande för verksamheten, berättade Anna Reimegård, verksamhetschef på Bio Roy i Göteborg.

Under årets gång har vi också mötts av flera besked om storfilmer vars premiärer ständigt skjuts upp. När premiären för den nästkommande Bond-filmen No Time to Die flyttades till nästa år valde en av världens största biografkedjor, Cineworld, att stänga över 100 biografer.

När Filmtopp ringde Filmstadens programdirektör Per Mårtensson berättade han att Filmstaden inte planerar att stänga sina biografer.

– I dagsläget försöker vi så gott det går att hålla öppet för vi tror att verksamheten ska kunna överleva det här och komma ut på andra sidan.

Därtill underströk han vikten av svensk film och det ökade intresset som har varit för svensk film under 2020:

– Sedan vi öppnade igen den 24 juni har vi sett en mycket högre andel besökare på svensk film än vad vi normalt sett har. 2019 hade vi en rekordlåg andel på 10-11 procent, men nu ligger siffran på nästan 20 procent. Så vi har fördubblat besökandet på svensk film, vilket är jätteroligt. Det visar också hur pass viktig den inhemska filmindustrin är under den här pandemin för att hålla biograferna under armarna. Det visar också på att det finns möjligheter för svensk film eftersom konkurrensen minskar.

Bland de svenska filmerna som går bäst på bio just nu har vi "Nelly Rapp - Monsteragent", "Andra sidan" och "Bert".

För fler nyheter --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL