Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Minari

Koreanska Yuh-Jung Youn fick en Oscar för Minari

Filmtopp
Matilda Lindblom | Nyhet
26 april 2021
Filmtopp
Matilda Lindblom | Nyhet
26 april 2021

Det var en överraskad skådespelerska som kammade hem en Oscar för rollen som den lättretliga mormorn i Minari.

Den koreanska skådespelerskan vann igår en Oscar för sitt skådespeleri. Filmen var nominerad i sex olika kategorier, bland annat för bästa regi och bästa manliga huvudroll.

Natten till måndagen, svensk tid, tilldelades Oscarsfavoriten Minari priset för bästa kvinnliga biroll. Skådespelaren som fick ta emot priset heter Yuh-Jung Youn, som också bjöd på ett minnesvärt tacktal.

Yuh-Jung Youn
A24

Först tackade en smått star-struck Youn prisutdelaren Brad Pitt och skämtade sedan backstage om att hon är för gammal och har för dålig engelska för att kunna jobba med honom så hon vill inte “drömma en omöjlig dröm”. 

I sitt tacktal hyllade hon också regissören Lee Isaacs Chung och Oscars kommitéen. Hon hyllade även de som inte fick någon Oscar för hon ansåg att alla nominerade var vinnare för sina filmer. Men att hon själv råkade ha turen på sin sida. De som hon slog ut var Maria Bakalova för Borat Subsequent Moviefilm, Glenn Close för Hillbilly Elegy, Olivia Colman för The Father och Amanda Seyfried för Mank.

Bakom scenen fick den koreanska skådespelerskan frågan om hur hon kände över att vara den första koreanen att vinna en Oscar för bästa skådespeleri, varpå hon svarade “det var på tiden”. Hon betonade vikten av att lyfta fram alla människor som enskilda individer och att inte dela in alla i olika kategorier hela tiden. “Till och med regnbågen har sju färger” hälsade hon.

VIDARE LÄSNING:

Alla vinnare på Oscarsgalan 2021.

NÄSTA ARTIKEL