Kjell Bergqvist om stora misstaget med Tre solar: ”Försökt förtränga den”

Kjell Bergqvist om vad som gick snett med Tre solar: ”Försökt förtränga den”

Axel Diedrichs
Uppdaterad 21 september 2023 kl. 09:09 | Publicerad 20 september 2023 kl. 21:09

Berättar om två väsentliga missar

I en intervju med Filmtopp berättar Kjell Bergqvist vad det var som gick så snett med den ökända storfilmen "Tre solar" som han menar att han försökt förtränga så gott det går.

Den folkkäre skådespelaren Kjell Bergqvist har nu hunnit fylla hela 70 år. Under karriärens gång har det blivit en hel del ikoniska roller, från sommarpappan Yngve i Den bästa sommaren och den trötte snuten Billy Davidsson i Smala Sussie till stora TV-karaktärer som Tom Stilton i Springfloden och Kaj Modin Mäklarna.

Ja, när han summerar sin repertoar finns det mycket att vara stolt över, men även Kjell har ett och annat lik i sin garderob. Bland annat mastodontfilmen Tre solar av Richard Hobert som man när det begav sig hade hoppats på skulle bli en svensk framtida klassiker. Den må vara en kultfilm i dag – men av helt fel anledningar. 

Tre solar som, förutom Kjell, även frontas av giganter som Lena Endre, Mikael Persbrandt och Rolf Lassgård, lemlästades av landets kritiker och ses tillbaka på som en av de största flopparna i svensk filmhistoria. Många har sedan dess haft sitt att säga om varför den blev en sådan besvikelse. När Kjell pratar med Filmtopp tar han upp ett par av de missar med filmen som han i dag kan skratta lite lätt åt.

Kjell Bergqvist om vad som gick snett med Tre solar: ”Försökt förtränga den”
Foto: Sonet Film AB.

Kjell Bergqvist om vad som gick snett med Tre solar: ”Försökt förtränga den”

När Kjell Bergqvist gästar Filmtopps intervjuserie "Internet frågar" svarar han på några av de mest googlade frågorna om honom. En av dem är om han har peruk i filmen Tre solar, varpå han svarar:

– Ja, för fan. Jag var tvungen att tänka efter... jag har däremot eget skägg om jag minns det rätt. Jag gillar inte att hålla på med något lösskägg och det känns jävligt obekvämt, också riskabelt. Jag gillar heller inte peruk, utan vill jag ha långt hår får det växa ut. Nu hann det nog inte göra det inför Tre solar. Har inga hundraprocentiga minnen av detta, man har väl försökt förtränga den filmen så gott det går. 

När han väl blir påmind om filmen tar Kjell själv initiativet att prata vidare om den. 

– Den hör väl inte till några höjdare, samtidigt som jag kan tycka att den blev lite väl orättvist behandlad. Sågad. Mycket på grund av att perukerna blåste omkring, både på mig och Persbrandt, säger han och skrattar.

Kjell Bergqvist om vad som gick snett med Tre solar: ”Försökt förtränga den”
Foto: Sonet Film AB.

"Det var det som hände med Tre solar"

Men fladdrande peruker är bara en sak – det finns större grundproblem med Tre solar, menar Kjell Bergqvist som tar upp det inkonsekventa språket i filmen:

– Det var en fantastisk cast. Otroligt mycket bra skådisar, men det havererade lite. Det här med språket, vi är inte så jävla slipade på det. Jag gjorde huvudrollen i Rid i natt en gång i tiden på SVT och då uppstod alltid diskussionen om vi ska ett modernt språk eller hålla oss till hur det lät på den tiden, och sen har ingen riktigt bestämt sig när man börjar. Det blir lite av varje, säger Kjell och fortsätter: 

– Det var det som hände med Tre solar. Engelsmännen är helt fantastiska på dialekter och att prata gammeldags språk. De är döslipade på det sedan Shakespeares tid, men vi är inte riktigt så slipade på det där hemma.

Se "Internet frågar" med Kjell Bergqvist här:

Här streamar du Tre solar

NÄSTA ARTIKEL