Mästerregissören John Williams funderar på pension. Foto: HBO.

Mästerregissören John Williams funderar på pension

23 juni 2022 kl. 20:06

John Williams gör sina sista filmer.

John Williams fyllde 90 år i februari och måste nu välja sina projekt med omsorg eftersom han ser slutet på karriären.

Det är den legendariske musikkompositören John Williams som hintat om att Indiana Jones 5 kan komma att bli ett av hans allra sista projekt. I en intervju med Associated Press (AP) berättar han om sin över sex decennier långa karriär och hur den närmar sig sitt slut.

– Just nu jobbar jag med Indiana Jones 5, som jag tror Harrison Ford, som är ganska mycket yngre än mig, har sagt kommer vara hans sista film. Så jag tänkte, om Harrison kan göra det, då kanske jag också kan det, säger Williams till AP.

Uttalandet är anmärkningsvärt. Inte bara för att det är en bekräftelse på att Williams närmar sig slutet av sin karriär, men också för att Ford inte har annonserat att Indiana Jones 5 blir hans sista film.

För de få som inte vet vem John Williams är, så ligger han bakom musiken till filmer som bland annat Star Wars, Harry Potter och Jurassic Park. Det vore knappast någon överdrift att påstå att Williams är en av de främsta filmkompositörerna någonsin.

Det går dock inte att sticka under stol med att Williams befinner sig på ålderns höst med sina 90 år, någon som han är väl medveten om själv. Trots att han inte är beredd att bekräfta att Indiana Jones 5 blir hans sista film, så menar han att exempelvis en Star Wars-film kräver sex månaders arbete.

– Vid det här punkten av mitt liv är det ett stort åtagande, förklarar Williams.

Williams har dock inga planer på att sluta med musik helt och hållet, åtminstone inte än. I sommar väntar bland annat två födelsedagskonserter till följd av att han fyllt 90 år och under våren har han släppt ett album efter samarbete med bland andra Yo-Yo Ma.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL