Topp 10 bästa musikstyckena från Star Wars

Topp 10 bästa musikstyckena från Star Wars

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 13 december 2017 kl. 20:12

Luta dig tillbaka och njut av John Williams mästerliga Star Wars-kompositioner.

Filmtopp har plockat fram de tio bästa musikstyckena från Star Wars-filmerna komponerade av filmkompositören John Williams.

Bakgrund Star Wars

Musiken har alltid spelat en stor roll i Star Wars-filmerna. George Lucas har flera gånger kallat sina verk för en lång rymdopera och hävdat att musiken är grunden som för historien framåt.

John Williams ikoniska musik är troligen en av filmmusikhistoriens absolut kändaste och det är få som inte skulle känna igen tonerna till Darth Vaders musik. Williams tog vara på tidigare teknik att komponera egen musik för olika karaktärer och vidareutvecklade det till något som i dag är standard inom mycket av filmmusiken.

Att hitta de bästa musikstyckena från Star Wars flera soundtrack har varit lite klurigt eftersom flera små kompositioner inte existerar helt för sig själva utan ofta finns inbakade i andra stycken. Därför kan vissa av mina val vara ihopklippta. Ta en titt på listan nedan och se om du håller med mig.

Om ni är mer intresserade av filmmusik kan ni spana in en artikel i vår serie Hollywoods Historia där vi beskriver filmmusikens födelse.

10. Jedi Temple March

I Mörkrets hämnd har Anakin Skywalkers väg mot Darth Vader påbörjats och han beordras att storma och förstöra jedi templet. Ackompanjerat av en episk marsch med inslag av olika tidigare stycken beger sig Anakin mot templets portar.

Det absolut mäktigaste med det här stycket är hur John Williams lyckas förmedla så mycket starka känslor genom musiken. Det blir som en väg framåt mot vad som komma skall.

9. Princess Leia's Theme

Grunden till Princess Leia's Theme lades i första filmen från 1977 och har sedan i flera filmer därefter utvecklats i olika kompositioner. Bland annat som ett mindre Love Theme för Han Solo och Leia själv.

Med sparsamt valda instrument symboliserar stycket först Princess Leia som vi möter henne i första filmen. En vacker prinsessa som dock visar sig vara mycket mer än bara en kunglighet.

8. Anakin's Betrayal

Att Mörkrets hämnd från 2005 kanske är den av Star Wars-filmerna med bäst musik är ingen slump. Anakin Skywalker faller från en god jediriddare och blir den mörka sithlorden Darth Vader.

John Williams slog på den stora trumman genom hela filmen och musiken blandar känslor från kärlek och glädje till hat och förtvivlan. Anakin's Betrayal är ett sorgset stycke i Requiem-anda (musik som ackompanjerar en dödsmässa) som spelas när stormjägare över hela galaxen plötsligt förråder den goda sidan. Vi inser sorgset att mörkret faktiskt kommer att segra.

7. Across the Stars

Across the Stars är egentligen det enda riktigt Love Themet som filmserien innehåller. George Lucas efterfrågade musik för att illustrera den tragiska kärleken mellan Anakin Skywalker och Padmé Amidala.

Stycket medverkade först i Klonerna anfaller från 2002 och i lugn melodisk takt intensifieras det allt eftersom. Det figurerar också som en symbol för både det vackra och melankoliska i en kärlek dömd att misslyckas. Lägg märke till en vacker ensam harpa mot slutet.

6. Battle of the Heroes

Vi alla visste att Obi-Wan Kenobi och Anakin Skywalker skulle ställas mot varandra i en stridernas strid mot slutet av Mörkrets hämnd. John Williams plockade återigen fram sina episka tonsättningar med blås- och stränginstrument kombinerat med kraftiga slagverk.

Då och då smyger Imperial March-musiken in och illustrerar Anakins förfall till mörkret och hans nya identitet: Darth Vader.

5. Dual of Fates

En episk strid med lasersvärd mellan Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn och Darth Maul ackompanjerat av minst lika episk domedagsmusik. George Lucas eftersträvade stressande musik kombinerat med en dånande kör.

Dual of Fates medverkade i Det mörka hotet från 1999 och stack genast ut som något extraordinärt från John Williams redan imponerande musikrepertoar.

4. Yoda's Theme

De mörka blåsinstrumenten är borttagna här och kvar är lugna och melodiska stråkar. Yodas karaktär är vis, balanserad och använder hellre ordets kraft än den fysiska.

Yoda's Theme medverkade för första gången i Rymdimperiet slår tillbaka. John Williams lyckades här perfekt fånga karaktären av en gammal vis jedimästare.

3. The Force Theme/Binary Sunset

Två solnedgångar på ökenplaneten Tatooine och längtande blickar mot horisonten är ofta vad vi ser när Force Theme spelas. Stycket medverkade för första gången i originalfilmen från 1977 och smyger sig lite lurigt in här och där genom hela filmserien.

Force Theme symboliserar hopp och en längtan efter något större och bättre. Det finns något vackert men också melankoliskt här i John Williams sensuella toner.

2. The Imperial March

John Williams har gång på gång visat att han väl bemästrar marscher och stycket Imperial March är utan tvekan en av de mest igenkännliga musikstyckena från hela Star Wars-historien. Det medverkade för första gången 1980 i Rymdimperiet slår tillbaka och förknippas mest med karaktären Darth Vader vilket har gjort att det lite inofficiellt även benämns som hans.

De mörka blåsinstrumenten tillsammans med de rytmiska slagverken skapar en häftig känsla av något ostoppbart som rör sig framåt. Med andra ord det galaktiska imperiet.

1. Star Wars Main Theme

Originalintrot är bland den mest mastodontiska filmmusik som någonsin skrivits och figurerar i alla Star Wars-filmers intron (förutom Rogue One). När den ikoniska inledningstexten börjar rulla och detta mästerverk till musik drar igång vet vi alla att vi inte längre befinner oss i vår galax.

Håller du med min lista över musikstycken från Star Wars eller har du några andra favoriter?

NÄSTA ARTIKEL