Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Jim Carrey avslöjar sin favoritfilm genom tiderna

Jim Carrey avslöjar sin favoritfilm genom tiderna

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 september 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 september 2022

Och det är ingen komedi

Många har säkerligen både en och annan Jim Carrey-film med bland sina favoriter. Men vilken pekar komedikungen själv ut som sin största favorit? Svaret hittar du här!

Med filmer som MaskenMina jag & Irene och Dum & Dummare har Jim Carrey cementerat sin plats i filmhistorien. Och vad gäller just komedigenren finns det väl knappast någon som är större. Därför är det kanske förvånande att när skådespelaren själv plockar ut sin största favoritfilm väljer en som inte alls lockar till skratt.

Jim Carrey avslöjar sin favoritfilm genom tiderna

Jim Carrey avslöjar sin favoritfilm genom tiderna
Jim Carrey som Ace Ventura i "Den galopperande detektiven" (1994). Foto: Warner Bros.

När Jim Carrey pratade med den avlidne humorhjälten Norm MacDonald i hans program Norm MacDonald Live 2017 fick han besvara den raka, men inte därför enklare, frågan om vilken som är hans största favoritfilm. Då svarade han följande: 

– Min favoritfilm? Network. Den är fantastisk. Varje scen är som ett smörgåsbord.

Han uttrycker sin beundran vidare med att ge ett exempel på filmens briljanta dialog: 

– Nu när jag är lite äldre kan jag se tillbaka på Network och se William Holden och Faye Dunaway i köksscenen, där han säger "jag är närmare slutet än början" och "Döden har blivit en riktig sak med definierbara egenskaper". Jag menar, vem i helvete skriver en sån sak? Det är otroligt.

För dig som inte har koll på Network regisserades den av legendariske regissören Sidney Lumet och hade sin premiär 1976. Dramat följer nyhetsuppläsaren Howard Beale (Peter Finch) vars tittarsiffror sjunker. Men innan han hinner få sparken meddelar han i direktsändning att han tänker ta livet av sig, vilket ger den hungriga journalisten Diana uppslaget till en helt ny show.

"Network" vann hela 4 Oscar när den kom, bland annat för Bästa manus och manliga huvudroll. Idén till filmen påminner om premissen i serien "Kidding" som Jim Carrey producerade och spelade huvudrollen i, där en barnprogramledare håller på att krackelera. En slump? Förmodligen inte...

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL