Jerry Seinfeld fyller 70 år – Filmtopp listar hans bästa filmer och serier

Jerry Seinfeld fyller 70 år – Filmtopp listar hans bästa filmer och serier

Ivar Sandberg
29 april 2024 kl. 20:04

Gjort karriär på att vara sig själv

Jerry Seinfeld är en av de största komikerna någonsin och i dag fyller han hela 70 år! Det firar vi genom att titta tillbaka på några av hans största projekt.

Den kända komikern Jerry Seinfeld fyller i dag 70 år. Seinfeld är från början känd som standup-komiker, men han har även haft en lång och lyckad karriär inom tv och film. Trots sin status och framgång har Seinfeld jobbat på väldigt få projekt, och oftast har han spelat sig själv eller karaktärer som inte är långt ifrån honom själv.

Senare i veckan släpper han en ny långfilm som han regisserat, producerat, skrivit, och skådespelar i (denna gången spelar han inte sig själv). Filmen heter Unfrosted och är en komedi om 60-talets frukostindustri.

Några av Seinfelds största projekt i karriären

Seinfeld
Foto: NBC.

Seinfeld (1989–1998)

Jerry Seinfelds första stora sitcom-roll var som bekant i den egna serien som bär hans efternamn, Seinfield (1989-1998). Serien följer Jerry Seinfeld, hans galna granne Cosmo Kramer (Michael Richards), hans vän George Costanza (Jason Alexander), och hans exflickvän och vän Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus).

Serien vännerna som alla bor i New York och det finns begränsat med handling som knyter ihop avsnitten, utan det är mer eller mindre helt episodiskt (utöver sista avsnittet). Jerry säger alltid det han tycker när han observerat något, och han gör det med en komisk twist. Precis som Jerry är i verkligheten, är karaktären också en standup-komiker.

De tre andra karaktärerna tillika Jerrys vänner har alla blivit ikoniska tack vare sina egenheter. George är Jerrys bästa vän som är redo att ljuga sig ur vilken situation som helst för att rädda sitt eget skinn, Kramer är en impulsiv man som ofta rusar in i Jerrys lägenhet för att stjäla från hans kyl utan att fråga och Elaine är en smartare kvinna men med ett något kortare temperament.

Serien är till stor del älskad än i dag, men slutet har alltid kritiserats av många och blev en rejäl vattendelare.

Efter slutet av Seinfeld har en av skaparna, Larry David, arbetat med Curb Your Enthusiasm (2000–2024), där han likt Jerry Seinfeld spelade en version av sig själv. I serien får vi träffa karaktärerna ifrån Seinfeld en sista gång i avsnittet Seinfeld (2009). I avsnittet ska Davids karaktär sätta ihop en återföreningsshow för Seinfeld där de skriver ett nytt slut. Jerry Seinfeld var dessutom med i det allra sista Curb Your Enthusiasm-avsnittet, där de återigen drev med hur Seinfeld slutade.

Du kan se serien här: Seinfeld

Bee Movie (2007)

År 2007 släpptes Seinfelds animerade långfilm Bee Movie som han själv skådespelade i. I stil med Seinfeld som en person startade filmen som ett skämt han sa till Steven Spielberg när de åt middag tillsammans. "Vore det inte kul om de gjorde en film om bin och kallade den för 'Bee Movie'?"

Detta ledde till att Spielberg ringde upp Jeffrey Katzenberg från Dreamworks och plötsligt hade de en deal att göra en stor animerad långfilm. 

Filmen handlar om biet Barry B. Benson (Jerry Seinfeld) som får lära sig att bin bara har ett jobb hela sina liv. Men Barry drömmer större och följer med bin som jobbar med att pollinera ut i världen. Saker går fel men Barry hittar en vän i människan Vanessa Bloomes (Renée Zellweger), som upptäcker att Barry och alla andra bin kan tala. Snart upptäcker Barry att människor äter bins honung, så blir han bestämmer sig för att stämma de som är ansvariga – hela mänskligheten.

När filmen släpptes presterade den väl ekonomiskt, men till ljummen kritik. På senare år har filmen fått en enorm skara fans över världen.

Du kan se filmen här: Bee Movie

Comedians in Cars Getting Coffee. Ricky Gervais och Jerry Seinfeld
Foto: Netflix.

Comedians in Cars Getting Coffee (2012–2019)

År 2012 startade Seinfeld en ny webbserie där han åker omkring med komiker i olika typer av bilar och intervjuar dem. Serien heter Comedians in Cars Getting Coffee (2012-2019). Larry David som Seinfeld först gjorde serien Seinfeld ihop med var med i det första avsnittet.

Många komiker som Ricky Gervais, Mel Brooks, David Letterman, Tina Fey, och Norm Macdonald m.fl. har varit med i olika avsnitt under seriens gång. 

Du kan se serien här: Comedians in Cars Getting Coffee

Seinfelds "Unfrosted" släpps på Netflix den 3 maj.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL