Janet Yang om Will Smith på Oscarsgalan: Oacceptabelt

Janet Yang om Will Smith på Oscarsgalan: "Oacceptabelt"

Moa  Andersson
14 februari 2023 kl. 11:02

Janet Yang om Will Smith-örfilen på Oscarsgalan: "Otillräcklig respons"

Ingen har missat incidenten med Will Smith och Chris Rock vid förra årets Oscarsgala. Nu går akademiens president Janet Yang ut och säger att de måste agera snabbare i framtida scenarier.

Janet Yang som är president för AMPAS, Academy of Motion Picture Arts, går nu ut och säger att akademins agerande under incidenten kring Will Smith på förra årets Oscarsgala var "otillräckligt" och att de "måste agera snabbt, medkännande och beslutsamt" i liknande situationer i framtiden.

Under ceremonin 2022, före sin Oscarsvinst, gick Will Smith upp på Dolby Theatre-scenen och slog komikern Chris Rock efter att han skämtat om Smiths fru Jada Pinkett Smiths rakade huvud. Vad han inte visste var att hon har sjukdomen Alopecia areata som orsakar håravfall.

Smith har sedan dess bett om ursäkt och avgått från akademin, som vid incidenten ombad honom att lämna ceremonin. En uppmaning som han avböjde.

Det som följde var flera veckors överläggningar om hur man skulle ta itu med Smiths beteende, vilket resulterade i att skådespelaren förbjöds att medverka på deras evenemang i tio år.

Will Smith i I Am Legend
Will Smith i "I Am Legend". Foto: Warner Bros.

"Oacceptabelt och otillräcklig respons"

Janet Yang säger att akademin har lärt sig av händelsen och att den framöver måste vara transparent och ansvarsfull i sina handlingar.

"Som jag är säker på att ni alla kommer ihåg upplevde vi en tidigare icke-inträffad händelse vid Oscarsgalan," sa Yang. ”Det som hände på scenen var helt oacceptabelt och responsen från organisationen var otillräcklig. Vi lärde oss av detta och akademin måste vara helt transparent samt ansvarsfull i våra handlingar, särskilt i kristider.”

Akademin tog tidigare upp Smiths beteende och erkände vid ett tillfälle att "vi kunde ha hanterat situationen annorlunda." De kallade också Smiths handlingar för "oacceptabelt och skadligt beteende" och noterade återigen att de inte "tillräckligt åtgärdade situationen i rummet."

"Detta var en möjlighet för oss att vara ett exempel för våra gäster, tittare och vår akademifamilj runt om i världen, och de var oförberedda på incidenten som aldrig tidigare skådat", avslutade Yang sitt utlåtande med.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL