Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Jakten på en mördare

Jakten på en mördare säsong 2 – Blir det någon fortsättning?

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 november 2020

Nya fall med samma skådisar?

Just nu sänder SVT kriminaldramat "Jakten på en mördare". Alla avsnitt har ännu inte släppts, men redan nu är det många som suktar efter mer. Men hur ser prognosen egentligen ut?

Med "Jakten på en mördare" har SVT skapat en av de bästa svenska deckarna sedan… tja, någonsin. Serien som baseras på det fruktansvärda Helénmordet, som omskakade det svenska folket i decennier, är löjligt välskriven och genomförd med oerhörd respekt.

I serien får vi följa polisernas nitiska arbete med att knäcka mordgåtan som hemsöker dem. Inte minst Per-Åke Åkesson, som höll utredningen i liv i 15 års tid. Serien har också hyllats för sin nitiska detaljrikedom och förmåga att återskapa tidsperioden 1989-2004 utan att skriva 90-tal i pannan på åskådarna.

Nu är det många som undrar om vi kommer att få se Jakten på en mördare säsong 2 – givetvis med ett annat fall i fokus. Tyvärr får vi nog direkt ta och säga att det inte är särskilt troligt.

Jakten på en mördare har från start marknadsförts som en miniserie, vilket innebär att den är tänkt att bara pågå under en säsong. Dessutom har vi hela problematiken med att alla karaktärer baseras på riktiga människor, vilket skulle göra det svårt att sätta dem på ett ytterligare, lika sensationellt fall.

Ett annat alternativ är att sätta samma skådespelare i liknande roller, men som nya karaktärer. Ett stilgrepp som vi känner igen ifrån bland annat American Horror Story. Men ska vi vara uppriktiga bedömer vi inte det som troligt.

Det mest troliga är att vi istället får bekanta oss med helt nya skådespelare som ska handskas med ett helt nytt fall. Ungefär som man gjorde med True Detective, som förövrigt skulle ha varit en miniserie i grunden. Men i så fall lär vi få vänta. Den här typen av serier tar lång tid att skriva ihop.

Sammanfattningsvis bedömer vi det som väldigt osannolikt att vi får en ny säsong av "Jakten på en mördare", men man ska aldrig säga aldrig.

NÄSTA ARTIKEL