Iransk regissör beordras till sex år i fängelse

Iransk regissör beordras till sex år i fängelse

Emil Oscar Rasmussen
21 juli 2022 kl. 16:07

Jafar Panahi beordras avtjäna ett långt fängelsestraff.

Den prisbelönta, iranske regissören Jafar Panahi, har dömts till att avtjäna ett sexårigt fängelsestraff.

Det var den 11 juli som den iranske regissören Jafar Panahi – prisbelönt med Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin för Taxi (2015) och för bästa manus i Cannes med filmen 3 kvinnor (2018) – frihetsberövades. Panahi ska då ha begett sig till åklagarkontoret för att undersöka gripandet av en annan filmregissör, Mohammad Rasoulof.

I samband med detta ska Panahi fått veta att han har ett ännu inte avtjänat fängelsestraff, enligt BBC. Nu ska regissören ha beordrats att spendera sex år i fängelse för att avtjäna straffet.

Anledningen till att Panahi frihetsberövats beror på att han 2010 dömdes för "propaganda mot systemet" i samband med protester mot regeringen. Domen innebar att han tilldelades ett förbud mot att göra film och resa utanför Iran i 20 år, samt ett fängelsestraff på sex år. Panahi avtjänade två månader av fängelsestraffet innan han släpptes villkorligt mot borgen. Det är detta straff han nu beordras avtjäna.

Panahi är den tredje filmskaparen på kort tid som gripits i Iran. I samband med Rasoulofs gripande frihetsberövades även Mostafa Al-e Ahmad. Rasoulof och Al-e Ahmad greps till följd av inlägg på sociala medier som berörde en 10-våningsbyggnad som rasade i maj och berövade livet på över 40 människor. Enligt BBC ska de två filmskaparna gripits för att ha "uppviglat till oro och rubbat samhället psykologiska säkerhet".

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL