Här lämnar Hollywood-stjärnorna premiären för Oppenheimer i strejk

Hollywoodstjärnorna lämnar premiären för Oppenheimer i strejk

Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 10:20 | Publicerad 14 juli 2023 kl. 09:11

Skådespelarstrejken är nu ett faktum

Under gårdagen gick skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA ut i strejk. Då valde stjärnor som Cillian Murphy, Emily Blunt och Matt Damon att lämna premiären för storfilmen "Oppenheimer" och stödja rörelsen.

I går kunde vi rapportera att premiären för Christopher Nolans efterlängtade storfilm Oppenheimer fick sin starttid tidigarelagd med en timme på grund av strejken som det amerikanska skådespelarfackförbundet SAG-AFTRA såg ut att inleda. Eftersom att de inte fått sin vilja igenom gällande förbättrade arbetsvillkor röstade förbundets ledning mycket riktigt för att inleda strejken. Då valde stjärnorna i Oppenheimer, såsom Cillian Murphy, Emily BluntMatt Damon och Kenneth Branagh, att lämna premiären och enligt Nolan "förbereda sina plakat". 

Cillian Murphy. Foto: skärmdump från Evening Standard.

Hollywoodstjärnorna lämnar premiären för Oppenheimer i strejk

I ett reportage som publicerats av ITV News kan vi se bilder på när skådespelare tillhörande en av sommarens största filmer Oppenheimer leds bort från premiärgalan i London. Filmens regissör Christopher Nolan har bekräftat för dem att det rör sig om att de vill visa sitt fulla stöd, och att flera av dem omgående började skriva demonstrationsplakat. 

– Vad vi skulle strejka för om vi gör det är extremt viktigt. Vi måste skydda folket som lever på marginalen. 26 000 dollar är vad du måste tjäna om året för att få din hälsoförsäkring, och många tar lån för att ta sig över den tröskeln. Om de sen inte kan betala av det försvinner deras försäkring, vilket är helt oacceptabelt, sade Matt Damon till ITV News på galan. 

– Det är en smärtsam process men den måste genomföras, säger Kenneth Branagh

– Jag står bakom mina kollegor. Det är allt jag egentligen kan säga till dig, säger Cillian Murphy till Evening Standard. 

Strejken grundar sig i en misslyckade kontraktsförhandlingar med AMPTP som representerar större delen av Hollywoods studior och streaminggiganter. Arbetare kräver höjda minimilöner och försäkran om att inte ersättas av artificiell intelligens. Sedan mer än två månader tillbaka strejkar redan manusförfattarna inom Writers Guild of America av samma anledning. Som en effekt av att både manusförfattare och skådespelare nu strejkar kan vi komma att få se ett fullständigt stopp för produktioner i Hollywood. 

Alexander Karim nu i Hollywood för inspelningen av Gladiator 2

Samtidigt som stormen pågår i Hollywood spelar den svenske skådespelaren Alexander Karim in Gladiator 2. Han berättar för SVT att strejken kommer ge "enorma konsekvenser" för filmen. 

– Det här innebär att vi inte kommer att kunna filma med någon av skådespelarna som är knutna till det amerikanska facket, säger han till Aktuellt.

Filmtopp håller dig uppdaterad om den pågående strejken.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL