Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Downhill

Hollywood-remaken av Turist sågas

Eric Diedrichs | Nyhet
27 januari 2020
Eric Diedrichs | Nyhet
27 januari 2020

Det ser ut att gå utför för "Downhill".

Ruben Östlunds moderna klassiker "Turist" har fått sig en amerikansk och lite mer påkostad tvilling. Trots stjärnor i huvudrollerna går det utför för "Downhill".

Dagens Nyheter rapporterar att den amerikanska remaken av Ruben Östlunds prisade film Turist har fått ett milt sagt svalt mottagande på Sundance Film Festival. Detta trots en saftigare budget och stjärnglans.

Downhill, som remaken heter, handlar likt sin föregångare om en familjekris som utlöses efter att en familjefader greppar sin iPhone och överger sin familj i panik när en lavin kommer rasande emot dem på skidorten de befinner sig på. Originalet har beskrivits som en intelligent konversationsstartare i förväntningar på den manliga könsrollen.

I den amerikanska versionen ser vi Will Ferrell och flerfalligt prisade Julia Louis-Dreyfus istället för Johannes Khunke och Lisa Loven Kongsli i huvudrollerna. För regin står Nat Faxon och Jim Rash, och manuset är skrivet av Succession-skaparen Jesse Armstrong.

Någonstans på vägen tycks den finess som kännetecknar Ruben Östlunds film gått förlorad. Amerikanska tidningar beskriver nämligen Downhill som "överflödig" (The Guardian), "onödig och ojämn" (Indiewire), att den "inte litar på publikens intelligens" (The Wrap) och rakt av "ett tråkigt snedsteg" (The Hollywood Reporter).

Som det ser ut nu kommer "Downhill" att ha svensk premiär den 27 mars. För mer läsning, se vår ranking av Ruben Östlunds filmer.