Recension: Shōgun (2024) – miniserien som är precis vad Disney behöver

Helgens film & serietips – Filmtopp utser det bästa på bio och streaming

Eric Diedrichs
01 mars 2024 kl. 20:03

En stark premiärvecka

Gått vilse i det stora utbudet av film och TV? Oroa dig inte, vi på Filmtopp hjälper dig att hitta rätt. I den här artikeln lyfter vi fram helgens bästa premiärer – både för bio och streaming.

Rebecca Fergusson i "Dune: Part Two".
Rebecca Fergusson är tillbaka med "Dune: Part Two". Foto: Warner Bros.

Dune: Part Two (bio)

Regi: Denis Vilenneuve
Med: Timothée Chalamet. Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Austin Butler, Dave Bautista, Stellan Skarsgård m.fl.
Genre: Action, äventyr
Betyg: 5 av 5

Det tog sin tid, men efter fyra år delar Filmtopps Eric Diedrichs äntligen ut en recensionsfemma igen. Filmen som belönas med högsta betyg är den efterlängtade "Dune"-uppföljaren:

"Om Star Wars är en rymdopera är Dune en rymdbalett. Första timmen är en enda lång serie graciösa filmstycken där karaktärerna svävar fram, går som på moln, dansar genom öknen. Både figurativt och bildligt. Jag tappar andan, börjar nästan gråta. Så kraftfullt är det."

Den sista resan
Filip och Lars Hammar i "Den sista resan". Foto: Nordisk Film

Den sista resan (bio)

Regi: Filip Hammar, Fredrik Wikingsson
Genre: Dokumentär
Betyg: 4 av 5

Filips pappa Lars Hammar har under flera års tid blivit en alltmer tillbakadragen och dyster person. Filip vill till varje pris ändra på det genom att ta med honom på en resa längs minnenas allé. Det ska komma att bli en känslosam, händelserik och nostalgisk resa. Filmtopps recensent hyllar Den sista resan och säger att han "inte vet" om han ska "skratta eller gråta" när han kliver ut ur biosalongen.

American Fiction
Erika Alexander  och Jeffrey Wright i "American Fiction". Foto: Amazon Studios

American Fiction (film)

Regi: Cord Jefferson
Med:
Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, John Ortiz, Erika Alexander m.fl.
Genre:
Komedi, drama
Betyg: 4 av 5

Thelonious "Monk" Ellison (Jeffrey Wright) är en framstående afroamerikansk författare och professor, men trots akademisk uppskattning säljer hans romaner dåligt. Efter att ha nekats publicering för att sin senaste bok inte är tillräckligt "svart" skriver Monk en ironisk roman som parodierar stereotypa afroamerikanska berättelser. Boken blir oväntat en bästsäljare och Monk försöker hantera de konsekvenser och dilemman som följer.

Här streamar du: American Fiction

Shogun
Foto: Disney

Shogun (säsong 1)

Skapare: Rachel Kondo, Justin Marks
Med: Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis, Anna Sawai, Tadanobu Asano m.fl.
Genre: Action, drama
Betyg: 4 av 5

James Clavells Shōgun har återigen blivit miniserie – denna gången av FX – och trots att årets andra månad inte ens kommit till ända, kan vi slå fast att det här är en av årets stora seriehöjdpunkter. Här följer vi en förlist, oborstad britt som spolas upp i Japan på 1600-talet. Snart blir han en bricka i en intrikat maktkamp som för tankarna till Game of Thrones. Våldsamt, underhållande och mycket sevärt.

Här streamar du: Shogun (säsong 1)

Detta var våra tips för den här veckan. Håll dig uppdaterad på Filmtopp.se för fler rekommendationer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL