Nu på bio

Det senaste på biofronten!

HD sänker skadeståndet drastiskt för personerna bakom Dreamfilm

HD sänker skadeståndet drastiskt för personerna bakom Dreamfilm

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
22 januari 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
22 januari 2019

Upphovsmännen bakom Dreamfilm får betala betydligt mindre för sin illegala sajt.

Personerna bakom den välkända streamingsajten Dreamfilm har länge stått inför den Högsta domstolen. Nu meddelar HD att upphovsmännen får betydligt lägre skadestånd än väntat. 

Det är känt att många tusentals personer har gjort sig skyldiga att streama gratis på Dreamfilm. De fyra personerna som skapat den illegala streamingsajten Dreamfilm dömdes i hovrätten till ett skadestånd på fyra miljoner kronor, till Svensk Filmindustri, som tagit skada av den kriminella verksamheten. Men Högsta domstolen sänker nu skadeståndet till en tiondel, det vill säga 400 000 kronor.

400 000 kronor en mer skälig ersättning

Svensk Filmindustri ville ha strax under tio miljoner kronor i skadestånd, däribland åtta miljoner för att sajten delat kriminalaren Maria Wern – Drömmen förde dig vilse. Men efter att de dömda överklagat flera gånger har HD tagit annat beslut och tittat på en lägre så kallad skälig ersättning till SF. De räknade på att Maria Wern-filmen streamats knappt 50 000 gånger via Dreamfilm – samt andra illegala sajter – och att vinsten vid internetdistribution snittar 19kr per stream. Därför menar HD att 400 000 kronor är en mer rimlig ersättning för de skyldiga att betala.

Upphovsmännen bakom sajten Dreamfilm kommer alltså undan betydligt mildare än först tänkt. Vad tycker du om HD:s beslut, rätt eller fel? Tyck till!

NÄSTA ARTIKEL